Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ευνοϊκή διάταξη για ιδιωτικές κλινικές περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Την καταγγελία αυτή κάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκάριων, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι φαρμακαποθηκάριοι επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες κλινικές, χωρίς να ωφελούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως διατείνεται ο νομοθέτης.

Εδάφιο που προστέθηκε στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κλινικών, με δυναμικότητα πάνω από 150 κλίνες, να προμηθεύονται τα φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή και να τα διαθέτουν στη χονδρική τιμή με προσαύξηση 5%.

Μέχρι σήμερα, οι κλινικές μπορούσαν να προμηθεύονται στη χονδρική τιμή και να διαθέτουν με προσαύξηση 5%.

Η νοσοκομειακή τιμή είναι κατά 13% χαμηλότερη της χονδρικής τιμής. Με απλά λόγια, οι κλινικάρχες μεγάλων θεραπευτηρίων, αποκτούν πλέον το προνόμιο να κερδίζουν από τη διάθεση των φαρμάκων ποσοστό 18%! Σημειώνεται ότι οι φαρμακαποθήκες έχουν σήμερα ποσοστό κέρδους, το οποίο δεν ξεπερνά το 7,78%.

Η ρύθμιση αυτή, τονίζεται στην επιστολή, δημιουργεί μια ιδιαίτερη κατηγορία χονδεμπόρων φαρμάκων - κλινικαρχών οι οποίοι:

  • Θα απολαμβάνουν των ειδικών προνομιών του Δημοσίου και των Ιδρυμάτων του ως προς τις τιμές.
  • Θα απολαμβάνουν ποσοστό κέρδους 18% (= -13% στην τιμή κτήσης + χονδρική τιμή, πλέον 5%), σε αντίθεση με όλους τους άλλους, αυστηρά απαριθμούμενους από αυστηρές διατάξεις δημοσίας τάξεως χονδρεμπόρους, που έχουν μικτό κέρδος 7,78%.
  • Δεν θα υπόκεινται σε καμία αδειοδότηση και επομένως εποπτεία για τη δραστηριότητά τους αυτή, με προφανή τα δυσάρεστα αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά (ελλείψεις ) αλλά και σημαντική επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον το κίνητρο (ποσοστό κέρδους) θα είναι αρκετά υψηλότερο από το συνηθισμένο.
  • Τέλος, είναι σίγουρο ότι , καμία ωφέλεια δεν προκύπτει από την ψήφιση του άρθρου 16, ως εισάγεται, για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών οργανισμών. Η οικονομία που επιτυγχάνεται με τη νοσοκομειακή τιμή, αφορά εξ’ ολοκλήρου ωφέλεια των κλινικών και όχι των Ταμείων, τα οποία και υπό το καθεστώς του παρόντος άρθρου αγοράζει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του στη χονδρική τιμή πλέον 5%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024