Της Σοφίας Νέτα

Μέχρι τέλος του μήνα θα έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των ‘Κέντρων Εμβολιασμών Γρίπης’, (ΚΕΓ). Από τις 17 Αύγουστου κάθε Νομαρχία με το σχέδιό της θα έρχεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με τον αντίστοιχο Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με εκπροσώπους από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καθορίζεται το τελικό σχέδιο και ο τελικός αριθμός.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό για τη νέα γρίπη στη χώρα μας. Ανακοίνωσε επίσης πως στη χθεσινή συνάντηση Γενικών Γραμματέων στο Υπουργείο Υγείας υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Συμβουλίου: Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους στις 17 Αυγούστου 2009.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι:

‘Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ήδη καταγραφεί μέχρι σήμερα 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι. Στη χώρα μας τώρα τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. Πάντοτε θυμίζουμε ότι επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό της τάξεως του 95% έχουν ήδη ιαθεί πλήρως και είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους.

Και το λέω αυτό για να θυμίσω για ποιο λόγο σταματήσαμε την καταμέτρηση. Δεν έχει κανένα νόημα όταν κάποιος έχει ιαθεί να προσμετράται ως ασθενής. Έχουμε σήμερα δύο σοβαρά περιστατικά. Όπως είχαμε πει θα ενημερώνεστε πάντοτε για τα περιστατικά εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως σοβαρά.

Οι συμπολίτες μας βρίσκονται στην εντατική. Τα βαριάς μορφής περιστατικά, που είχαμε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνέντευξη, έχουν πάρει πλέον την πορεία της ανάρρωσης.

Απελευθερώθηκε η χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας με ελεγχόμενη όμως ιατρική συνταγή και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Αυτό έγινε γιατί από τη στιγμή που η χώρα μας πέρασε από τη φάση της περιχαράκωσης στη φάση της προστασίας της δημόσιας υγείας, έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε την φαρμακευτική αγωγή των πολιτών, που αιτιολογημένα όμως χρειάζονται τα αντιϊκά φάρμακα.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι για τη χρήση των αντιϊκών επιβάλλονται όχι για λόγους οικονομίας στο απόθεμα των φαρμάκων, αλλά κυρίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εφόσον η αλόγιστη χρήση τους δημιουργεί αντοχή του ιού στα αντιϊκά φάρμακα.

Ταυτόχρονα παραμένει σταθερό-‘ανέπαφο’ θα έλεγα το Εθνικό Απόθεμα αντιϊκών Φαρμάκων, το οποίο καλύπτει το 20,5 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Επεκτείναμε, το έχετε ήδη πληροφορηθεί και αυτό, το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη με στόχο πάντα την παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και την αποσυμφόρηση- κατά συνέπεια- των νοσοκομείων μας.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, που ήδη συζητείται και σε επίπεδο διατομεακής διϋπουργικής συνεργασίας, προτεραιότητα θα έχουν δύο κυρίως ομάδες: Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας και τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους.


Για την πρώτη κατηγορία αναμένουμε τις εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου μέσα στα πλαίσια του εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης. Για τη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη διατομεακή συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Έχει ήδη γίνει καταγραφή των ατόμων που εργάζονται σε κρίσιμες δομές της Πολιτείας.

Πολλές από αυτές, σας είναι ήδη γνωστές, όπως οι επαγγελματίες υγείας, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, προσωπικό του Τομέα Καθαριότητας των Ο.Τ.Α., προσωπικό που εργάζεται σε ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά τώρα στη λειτουργία των κέντρων αναφοράς, στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τη γρίπη και από τις 24 Αυγούστου 2009 αρχίζουν να λειτουργούν ως εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και τα εξής:

  • Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
  • Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
  • Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Το Υπουργείο μας παράλληλα εξετάζει, πάντα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εξέτασης για τον ιό της νέας γρίπης (Επίχρισμα και εξέταση πραγματικού χρόνου PCR) και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Εξετάζουμε επίσης, σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και με την ΚΕΔΚΕ, τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό της χώρας στα πλαίσια της διαλειτουργικής – διατομεακής συνεργασίας. Ήδη τα επιχειρησιακά σχέδια της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων Νομαρχιών, έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Δήμος Αθηναίων επίσης έχει ήδη ετοιμάσει 27 εμβολιαστικά Κέντρα και 7 Ιατρεία Γρίπης συμπεριλαμβανόμενα και αυτά στο ‘Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Γρίπης’.

Στο αμέσως τώρα προσεχές χρονικό διάστημα θα κινηθούμε στους άξονες δράσης πάνω στους οποίους προετοιμαζόμαστε εντατικά αυτή την περίοδο:

  • Στην κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, στελεχών της Ιατρικής Κοινότητας, ώστε συντεταγμένα, προγραμματισμένα και οργανωμένα να εργασθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό τα πιο σύγχρονα μέσα της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα συνεργαστούμε με την επιστημονική κοινότητα και βέβαια τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας.
  • Στον απόλυτο έλεγχο των εμβολιασμών με τη χρήση της τεχνολογίας και σύγχρονων λογισμικών, που θα καταγράψουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία των εμβολιαζόμενων (ιστορικό υγείας, στοιχεία επικοινωνίας), ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και να αποφευχθούν λάθη, παραλείψεις και ταλαιπωρίες, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει, απαιτεί δύο δόσεις για κάθε πολίτη. Θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί μας τέθηκε το ερώτημα, δεν τίθεται στο πλαίσιο αυτό.
  • Στην υποστήριξη της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα οργανώσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού, τα οποία θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα από ιατρούς διαμέσου των ιατρικών συλλόγων της χώρας.
  • Μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξουν τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη όσων νοσούν. Στόχος μας είναι να μην οδηγείται ο πολίτης στα νοσοκομεία, αλλά να του παρέχεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να είναι στην υπηρεσία μόνο για αυτούς που νοσούν πραγματικά.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν θα τεθεί στο πλαίσιο της πανδημίας γρίπης. Και τούτο, διότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού, που γίνεται με ταχύτατες, συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να αυξηθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά, τα κρεβάτια κατά 50 έως 60 στον αριθμό και αυτό θα γίνει άμεσα, για κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε επαφή και με την Εταιρία Εντατικολόγων.

Επίσης, σε περίπτωση που θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη που θα χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια, είναι αυτονόητο ότι όλα τα κρεβάτια εντατικής του ιδιωτικού τομέα, θα τεθούν άμεσα στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης.

  • Στη σωστή και άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσω της λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 1135, του οποίου οι γραμμές επικοινωνίας διπλασιάζονται, ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών.

Λειτουργεί ήδη, όπως γνωρίζετε, από την 1η Ιουλίου και έχει κάνει όλη τη βασική προετοιμασία για να αντιμετωπίσει το πρώτο μαζικό κύμα ζήτησης πληροφόρησης. Παράλληλα, ήδη ξεκίνησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η πρώτη ενημερωτική εκστρατεία για την πανδημία της γρίπης, η οποία θα εξελίσσεται ανάλογα με τις στοχευμένες ανάγκες που θα επιβάλουν οι εξελίξεις.

Πρέπει να υπενθυμίσω εδώ ότι η πανδημία της Γρίπης Α εξακολουθεί ακόμα να κινείται στον αστερισμό, στην τροχιά θα έλεγα, της επιστημονικής και επιδημιολογικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και μέσω υμών να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους κατοίκους αυτής της χώρας, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι.

Σε διαρκή επαγρύπνηση, με όλο το μηχανισμό της Πολιτείας, έτοιμο να ανταποκριθεί μόλις κριθεί η δύσκολη στιγμή. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, προετοιμαζόμαστε, είμαστε ήδη σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε τίποτα να διολισθήσει η κοινωνία σε κατάσταση πανικού.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για το οποίο κανείς δεν μπορεί, ούτε επιστημονικά, ούτε και διαχειριζόμενος το θέμα πολιτικά να προβλέψει πότε και εάν θα προκύψει.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία
Κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο η Affidea Ελλάδος στα Healthcare Business Awards 2024