Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Μια δομή ημερήσιας απασχόλησης και φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, η δεύτερη στην Αττική, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της στο Παγκράτι και εγκαινιάζεται επίσημα την Πέμπτη 24 Μαϊου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σήμερα ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών αυξάνεται αλματωδώς: υπάρχουν 141.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 25 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 7% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών προσβάλλεται από Νόσο Alzheimer.

Στο μέλλον, ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών, αλλά και το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας θα αυξηθεί δραματικά, τονίζει η πρόεδρος της Εταιρείας, νευρολόγος Παρασκευή Σακκά.

Το Κέντρο Ημέρας στο Παγκράτι (το δεύτερο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη) προσφέρει δωρεάν ατομικά και ομαδικά θεραπευτικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, θεραπείας λόγου, εργοθεραπείας, θεραπείας τέχνης, γυμναστικής και δημιουργικής απασχόλησης.

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες κάθε ασθενούς, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα συμμετοχής στις δραστηριότητες του Κέντρου.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας από γιατρό Νευρολόγο και νευροψυχολόγο, στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα κλινικής και νευροψυχολογικής εξέτασης, λειτουργικής αξιολόγησης και παρακολούθησης των ασθενών.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται ομάδες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών των ασθενών. Στόχος των ομάδων αυτών είναι να ελαφρύνουν το ψυχολογικό, σωματικό και κοινωνικοοικονομικό φορτίο της οικογένειας και να βοηθήσουν τους φροντιστές να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των ασθενών με άνοια.

Το Κέντρο στελεχώνεται από Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας, στην οποία συμμετέχουν γιατροί, ψυχολόγοι, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής, γυμνάστρια, διοικητική υπάλληλος και προσωπικό υποστήριξης. Βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μουσούρου 89 και Στίλπωνος 33 στο Παγκράτι και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 17:00.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7013271, -266, -291


Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών, γιατρούς, ψυχολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer.

Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο. Πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων για τους φροντιστές, τους ασθενείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Σήμερα αριθμεί 850 μέλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί το ξίδι να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης; [μελέτη]
CoViD: Δύο έως πέντε φορές πάνω οι "σκληροί δείκτες" τον τελευταίο μήνα [πίνακας]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη