Η ομάδα φροντιστών του κέντρου Alzheimer έχει σαν σκοπό την στήριξη αλλά και την παροχή απαραίτητων κατευθύνσεων στους φροντιστές –οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer και συναφών διαταραχών. Οι οικογένειες –φροντιστές αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα στη φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενή. Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν προβλήματα όπως η επικοινωνία, η κίνηση- μετακίνηση, πλύσιμο, ντύσιμο, συμπεριφορά, διατροφή του ανοϊκού και άλλα που σχετίζονται με την καθημερινή φροντίδα του ασθενούς.

Επίσης, στη θεματολογία των συναντήσεων της ομάδας περιλαμβάνονται και εισηγήσεις με τα προβλήματα του ίδιου του φροντιστή. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην κατάθλιψη των φροντιστών, στην παραμέληση του ίδιου τους εαυτού και στην κοινωνική απομόνωση που υφίστανται πολλές φορές, λόγω της αδυναμίας κατανόησης από τον κοινωνικό περίγυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των φροντιστών που αναπτύσσουν είτε καταθλιπτική συνδρομή είτε αγχώδη διαταραχή, με συνέπεια την υποβάθμιση τόσο της δικής τους ζωής όσο και της ποιότητας της φροντίδας που προσφέρουν. Συνεπώς, πρώτιστο μέλημα είναι η διατήρηση της καλής ψυχολογικής κατάστασης του φροντιστή.

Παρακάτω παρουσιάζεται το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων της ομάδας φροντιστών.
Η ομάδα συγκεντρώνεται κάθε δεύτερη Τετάρτη 10:30 -12:30 με συγκεκριμένη θεματολόγια που άφορα τη νόσο του Alzheimer.

27/02/2008-Θεραπευτικές τεχνικές παρεμβάσεις απασχόλησης
12/03/2008-Συμβουλές-χειρισμοί του φροντιστή σε θέματα καθημερινής διαβίωσης
26/03/2008-Ανοιχτή Συζήτηση –Κλείσιμο Η' κύκλου συναντήσεων

Πάνω από 24 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από τη νόσο του Αzheimer ή άλλου τύπου άνοιες. Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας (50% του συνόλου των ανοιών).

Στην Ελλάδα υπάρχουν 141.000 ασθενείς που πάσχουν από   άνοια. Με δεδομένη μάλιστα την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον.

 

Κέντρο Αlzheimer: Δροσοπούλου 22, Κυψέλη
Τηλ: 210-8235050, 8235180
e-mail: [email protected]     

Πηγές:
Κανελλοπούλου Δέσποινα, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια ομάδας φροντιστών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί το ξίδι να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης; [μελέτη]
CoViD: Δύο έως πέντε φορές πάνω οι "σκληροί δείκτες" τον τελευταίο μήνα [πίνακας]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη