Οι αλκοολικοί Ανώνυμοι ιδρύθηκαν το 1935 από δύο αλκοολικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μοιραζόμενοι μεταξύ τους την εμπειρία, την δύναμη και την ελπίδα μπόρεσαν να μείνουν καθαροί. Αυτή την εμπειρία την μετέφεραν και σε άλλους που έπασχαν από αλκοολισμό με αποτέλεσμα, σιγά σιγά να αναπτύσονται οι πρώτες ομάδες ΑΑ, αρχικά στην Αμερική και σύντομα να αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες. To 2001, υπολογίστηκε ότι υπήρχαν ανά τον κόσμο 100.800 ομάδες, στις οποίες ανάρρωναν περισσότεροι από 2.000.000 αλκοολικοί. Οι αριθμοί αυτοί σήμερα φαίνεται να έχουν αυξηθεί διότι καταφεύγουν στους ΑΑ πολλοί άνθρωποι ζητώντας βοήθεια.

Στις 25 Φεβρουαρίου διοργανώνεται ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα “Εμπειρία - Δύναμη - Ελπίδα” στην οποία μέλη τους θα μοιραστούν πως κατάφεραν μέσα από το Πρόγραμμα των ΑΑ να σταματήσουν να πίνουν και να έχουν μια καλή και ποιοτική ζωή. Στην ημερίδα θα μιλήσουν και γατροί με κλινική εμπειρία επί του αλκοολισμού οι οποίοι θα αναφερθούν σε αυτή και στο πως λειτούργησε το Α.Α. στην ανάρρωση των ασθενών τους.

Οι πρώτες ομάδες στην Ελλάδα ξεκίνησαν προς το τέλος της δεκαετίας του πενήντα. Λειτουργούσαν εντός των Αμερικάνικων Βάσεων, κυρίως για τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ήταν ανοιχτές, επίσης, για όλους τους Αγγλόφωνους αλκοολικούς του γενικού πληθυσμού. Οι Ελληνόφωνες ομάδες ξεκίνησαν το ’81 στην Αθήνα, οι οποίες με τον χρόνο επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλη την χώρα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 18 Ελληνόφωνες ομάδες και 3 Αγγλόφωνες, με αρκετούς μοναχικούς αλκοολικούς (loners) σε ανάρρωση, διάσπαρτους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ΑΑ δέχονται στις ομάδες τους οποιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμμία οικονομική συνδρομή, χωρίς καμμιά διάκριση ως προς την φυλή, την οικονομική ή κοινωνική τάξη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.

Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού και η μεταφορά του μυνήματος σε όποιον πάσχει. Όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αλληλοβοήθεια, δίχως να κατευθύνονται από κάποιον επαγγελματία.

Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις ημέρες του χρόνου και η ανάρρωσή τους συνεχίζεται να βασίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας της δύναμης και της ελπίδας όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της. Το θεραπευτικό μοντέλο είναι το Πρόγραμμα των δώδεκα βημάτων απεξάρτησης, που συνιστούν το απόσταγμα της εμπειρίας χρόνων, των πρώτων αλκοολικών που ανάρρωναν βλέποντας καλά και θαυμαστά αποτελέσματα στις ζωές τους.

Τα δώδεκα βήματα αποτελούν 12 στάδια διεργασίας του εαυτού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ασθένειας του αλκοολισμού, με κύριο σκοπό μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή η οποία και απομακρύνει την επιθυμία για ποτό.
Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ομάδων των Αλκοολικών Ανωνύμων (Δώδεκα Παραδόσεις) αποτελείται από προτάσεις - αρχές. Αυτές οι αρχές στοχεύουν στην καλύτερη και ισότιμη λειτουργεία των ομάδων. Βασίζονται και αυτές, στην γνώση που αποκτήθηκε, διαχρονικά, μέσα από την εμπειρία όλων των ομάδων του κόσμου.

Τα κεντρικά τους γραφεία βρίσκονται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 112 στην Αθήνα και το επίσημο site ειναι  αυτό: 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς