Την τάχιστη εφαρμογή Συμφωνίας-πλαισίου σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα στον νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα ζήτησε από το Συμβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, στις 11 Φεβρουαρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να σωθούν ζωές που χάνονται άδικα αλλά και για να ενθαρρυνθεί η αύξηση της απασχόλησης με την πλήρωση θεωρούμενων ως ‘επικίνδυνων’ θέσεων εργασίας.

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου που θα επικυρώνει την εν λόγω συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους στον υγειονομικό τομέα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνεται πως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν καθοριστικός στην επίτευξη της Συμφωνίας-πλαισίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κας Ράπτη:

‘Όταν μιλάμε για τους ανθρώπους που εργάζονται κοντά στους ασθενείς, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο: Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που σώζουν ζωές κινδυνεύουν την ίδια στιγμή από τις υπηρεσίες που προσφέρουν για να σώσουν τις ζωές αυτές.

Παρά έναν αριθμό, ισχυόντων και σήμερα, νομοθετημάτων που είχαν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το 1989 έως και το 2001, για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την άσκηση της εργασία τους, υπήρχαν κάποια σημαντικά κενά που αφορούσαν την ασφάλεια των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα.

Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντική τη στιγμή αυτή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ‘άκουσαν’ τις ανησυχίες των πολιτών τους, με τρόπο αποτελεσματικό και κατορθώνουν, επικυρώνοντας μια συμφωνία, να ανταποκριθούν στις ανησυχίες τους και μάλιστα στο κρισιμότερο των ζητημάτων: την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αισθάνομαι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματώνει τους στόχους της: λαμβάνοντας αποφάσεις με τους πολίτες της για τους πολίτες της. Μεριμνώντας και ανακουφίζοντας όλες εκείνες τις οικογένειες με εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ανησυχούν καθημερινά για ένα ‘ατύχημα’ το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Θυμίζω πως εκτιμάται ότι, ετησίως, στην Ευρώπη, ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται από βελόνες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την πρόληψη των τραυματισμών αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποφυγή των τραυματισμών διότι καθορίζει πολιτικές για την εκτίμηση και την πρόληψη του κινδύνου, για την κατάρτιση των εργαζομένων, την πληροφόρηση, την παρακολούθηση αλλά ακόμη και για τις διαδικασίες αντίδρασης και μετέπειτα δράσης.

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω τον ρόλο που έπαιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητά, από το 2005, με ψηφίσματά του, την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγονται τόσο οι τραυματισμοί από ιατρικά αιχμηρά αντικείμενα όσο και η προστασία του προσωπικού υγειονομικών χώρων από λοιμώξεις.

Με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς προσωπικού στα νοσοκομεία η οποία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, στο φόβο των εργαζομένων να απασχοληθούν στον τομέα της υγείας, λόγω του ρίσκου που αυτό συνεπάγεται, ζητώ από το Συμβούλιο να αποφασίσει τάχιστα να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Πρόκειται άλλωστε για απόφαση που θα συμβάλει και στους κοινωνικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της απασχόλησης. Θυμίζω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, πρόσφατα, σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, διά στόματος του επανεκλεγέντος Προέδρου της, πως ένας από τους τομείς στους οποίους στοχεύει να επενδύσει είναι οι λεγόμενες ΄λευκές θέσεις εργασίας’.

Ας σώσουμε λοιπόν ζωές, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, δημιουργώντας σε αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο πολύτιμες θέσεις εργασίας.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD: Ελπίδες από φάρμακο κατά της οπτικής νευρομυελίτιδας
100 χρόνια - Επετειακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Καταγγελία: Επικίνδυνη η εφημερία του "Ιπποκράτειου" της Αθήνας