ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: 'Αόρατες' μονάδες κοινωνικής φροντίδας στο ν. Λάρισας

Σύγχυση αλλά και προβληματισμό προκάλεσε τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους εργαζομένους του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚεΠΑμεΑ) 'Ο Αριστεύς', που εδράζει στη Γιάννουλη καθώς και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λάρισας (Θ.Χ.Π.Λ.) 'Ο Αριστεύς', με έδρα τον Αμπελώνα, η απουσία τους από το 'Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας' που ανακοινώθηκε μόλις χθες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3868/2010, προβλέπεται η ενοποίηση δημόσιων φορέων πρόνοιας αρμοδιότητας ΥΥΚΑ, ούτως ώστε με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου, να υπάρξει σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία κι ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Εθνικό Σχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας, οπότε δεν ιδρύεται Ο.Κ.Φ. Παιδιού και Οικογένειας, ενώ στον υπό σύσταση ΟΚΦΑμεΑ συνενώνονται 4 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα το ΘΧΠ Τρικάλων, το ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, το ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας καθώς και το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας.

Οι δύο δομές που λειτουργούν στο ν. Λάρισας είναι αμφότερες ΝΠΔΔ (σύσταση ΚεΠΑμεΑ με το Προεδρικό Διάταγμα 489/88-ΦΕΚ 221/Α’/4-8-88 και ΘΧΠΛ με το ΠΔ 540-ΦΕΚ 145/Α’/21-6-1980) και ανήκουν διοικητικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή η απουσία τους από το Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας του ΥΥΚΑ γεννά ερωτηματικά, για το εάν παραλήφθηκαν εκ παραδρομής ή σκόπιμα.

Επειδή γεννάται ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο φορείς, τα 138 συνολικά εξυπηρετούμενα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και το εργασιακό μέλλον των 79 εργαζομένων, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων σε αυτούς.

Επειδή η ακολουθούμενη από το ΥΥΚΑ πολιτική είναι αναξιόπιστη, γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνη για την υγεία του ελληνικού λαού και οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση τις ήδη αδύναμες προνοιακές δομές.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ.

Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι προθέσεις του για τους δύο φορείς του ν. Λάρισας: θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, έξω από τον υπό ίδρυση ΟΚΦ ΑμεΑ ή υπάρχει σχέδιο κατάργησής τους;
2. Εγγυάται τη διασφάλιση όλων των εργασιακών θέσεων στο ΚεΠΑμεΑ και στο ΘΧΠΛ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Αγρίνιο: Δωρεάν Πρόγραμμα Ελαστογραφίας Ήπατος για την Τρίτη Ηλικία
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]