Ερώτηση
Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: «Εκτός του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα, παραμένει εδώ και χρόνια, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, ενώ στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχει μπει σε αντίστοιχα προγράμματα και καλύπτεται από τα Ταμεία»
Κύριε Υπουργέ,
το θέμα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς ένα 5χρονο νήπιο από το Καματερό νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου εφόσον διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται. Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση με ακρωτηριασμό απαραίτητη. Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο και καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν την απλή γρίπη. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου Β που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.
Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις τέσσερις οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Σε πρόσφατη έρευνα τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.
Επίσης, και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον προληπτικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β.
Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων και 63,3% των γονέων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
Σύμφωνα με την άποψη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ) στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Θα επανεξετάσετε την ένταξης του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή στα υποχρεωτικά και αποζημιωμένα εμβόλια;
2. Έχετε ή όχι προγράμματα πρόληψης για τη θανατηφόρα ασθένεια της μηνιγγίτιδας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές