Τη θέση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την κλαδική σύμβαση των γιατρών του ΕΣΥ και ειδικότερα για το πολυδιευθυντικό σύστημα, ξεκαθάρισε ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης κατά την τρίτη μέρα συζήτησης - επί της αρχής -του σχετικού σχεδίου νόμου και με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικοί και μη κύκλοι, επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, παραπλανώντας γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Ο κ. Σκουλάκης στη δριμεία τοποθέτησή του κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι παραπλάνησε τους γιατρούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: ‘Άλλο κείμενο συνυπογράψατε, κύριε Υπουργέ με τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ την 1/12/2008, άλλο κείμενο φέρατε στην Επιτροπή, άλλο διαμορφώθηκε στην Επιτροπή, άλλο μας φέρατε στην Ολομέλεια και ένα πέμπτο κείμενο θα διαμορφωθεί στο τέλος της συνεδρίασης.

Αυτό, εσείς το λέτε διάλογο, συναίνεση, και επιτυχία σας;’

Παράλληλα επισήμανε πως ο Υπουργός Υγείας, το μόνο που λέει και κάνει είναι να βάζει διλλήματα του τύπου: ‘Είστε υπέρ ή κατά του πολυδιευθυντικού;’ το οποίο ερμηνεύεται ως εξής: ‘Αν είστε υπέρ του πολυδιευθυντικού, είστε σύμμαχοι του Ε.Σ.Υ.! Αν δεν είστε, τότε είστε εχθροί του Ε.Σ.Υ.’.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σκουλάκης έκανε σαφείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Αβραμόπουλου για δήθεν απουσία καθαρών θέσεων εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τα εξής:
1.

Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις συλλογικές συμβάσεις που είναι υπογεγραμμένες και να τιμήσουμε –δηλαδή εσείς- τις υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν όλες οι συμφωνηθείσες αυξήσεις μισθών στην αρχική σύμβαση! ‘Εσείς υπογράψατε, τιμήστε την υπογραφή σα’», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.

Σκουλάκης.
2. Να αποδεσμευθεί το μισθολογικό από το βαθμό και από την εξέλιξη. Να δοθούν τώρα οι αποδοχές της ανώτερης βαθμίδας σε όλους τους γιατρούς που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.
3. Λέμε ναι στο να υπάρξει πολυδιευθυντικό σύστημα ανοικτό, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, με διαρκή αξιολόγηση και αξιοκρατία.

‘Αν αυτά ηχούν παράταιρα, τι να κάνουμε; Εμείς θα λέμε ότι ο τόπος μας πάσχει από αξιοκρατία, την θέλει την αξιοκρατία, θέλει τη διαφάνεια! Εσείς είστε περί άλλων κριτηρίων; Πείτε το’ συμπλήρωσε ο κ. Σκουλάκης.

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας πως την ίδια ώρα που παίζει με τους γιατρούς και το Κοινοβούλιο, ‘το σύστημα υγείας καταρρέει, τα νοσοκομεία είναι υπό κατάσχεση, οι προμηθευτές σταμάτησαν και πάλι να χορηγούν ιατρικό υλικό σε τέσσερα νοσοκομεία και το ΕΣΥ βαδίζει ολοταχώς προς την πλήρη απαξίωσή του, με ευθύνη της Κυβέρνησης’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food