‘Λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ορισμένες φορές ανιχνεύονται φυτοφάρμακα σε επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα από τα οποία παράγεται το πόσιμο νερό. Συνεπώς, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό δεν μπορούν να καθοριστούν στο μηδέν, αλλά καθορίζονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα εν λόγω ίχνη φυτοφαρμάκων.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι τα όρια της ΕΕ ορίζονται και διατυπώνονται για τα φρέσκα προϊόντα, αλλά εφαρμόζονται και στα επεξεργασμένα. Τα ποτά της μελέτης περιείχαν χυμό φρούτων σε ποσοστό 5-10%, ανέφερε στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου και πρόσθεσε: ‘τα αναψυκτικά με βάση φρούτα παρασκευάζονται από συστατικά γεωργικής προέλευσης.

Τα φρούτα ενδέχεται να υφίστανται επεξεργασία με φυτοφάρμακα, αλλά μόνον υπό τον όρο ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Μόνον όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα είναι ασφαλή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυτοφάρμακο’.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι ‘θα πρέπει να υποβάλλονται επιστημονικές μελέτες σχετικά με την τοξικολογία του φυτοφαρμάκου, τα ανώτατα επίπεδα που μπορούν να ανιχνευθούν σε πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού, καθώς και την πιθανή έκθεση των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων όπως τα μικρά παιδιά, όταν καταναλώνουν χυμούς ή άλλα ποτά.

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για την περιεκτικότητα σε παρασιτοκτόνα των αναψυκτικών και χυμών που βασίζονται σε φρούτα, έδειξε ότι σε αρκετές χώρες, και ειδικότερα στη Μ. Βρετανία και την Ισπανία, τα επίπεδα είναι σχετικά υψηλά.

Η έρευνα έλεγξε δείγματα περίπου 100 χυμών και αναψυκτικών φρούτων από 15 χώρες για την παρουσία παρασιτοκτόνων που μπορούν να παραμείνουν ακόμα και μετά το τέλος της επεξεργασίας τους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι, αν και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τα επίπεδα των παρασιτοκτόνων στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το πόσιμο νερό, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δείξει λιγότερη προσοχή στην παρουσία παρασιτοκτόνων στα αναψυκτικά με βάση τα φρούτα’, ανέφερε στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Η εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, επιβεβαιώνει την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων παρά το γεγονός ότι οι παρασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τα υπολείμματα κατά τη διαδικασία παραγωγής και επισημαίνει ότι τα υπολείμματα πρέπει να προέρχονται από φρούτα και όχι από μολυσμένο πόσιμο νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό