Το κατοικίδιο κουνέλι στη φύση, είναι απόγονος του άγριου κουνελιού. Δεν έχει σχέση με τον λαγό, από τον οποίο διαφέρει γενετικά (48 χρωμοσώματα) και ανατομικά (πιο μακριά αυτιά, νύχια με σχισμή, κίτρινη ίριδα, κυοφορεί 40 ημέρες κ.α.) Το κουνέλι έχει 44 χρωμοσώματα, κοντά αυτιά, κυοφορεί 31 ημέρες, τα νύχια του δεν έχουν σχισμή, κτλ.

Υπάρχουν περίπου 100 φυλές κουνελιών.

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα που εύκολα προσαρμόζονται στη ζωή σε ένα διαμέρισμα.

Το κουνέλι πρέπει να ζει σε ειδικά κλούβια, με ικανοποιητικό χώρο (οι μικρόσωμες φυλές μέχρι 2 κιλά απαιτούν ελάχιστο χώρο 0.5 τετραγωνικά μετρά για κάθε ζώο). Το υλικό του κλουβιού πρέπει να είναι από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό και όχι από ξύλινο.

Το δάπεδο του κλουβιού πρέπει να είναι ομοιογενές πλαστικό, καλύτερα χωρίς τρύπες. Το κλουβί καλό είναι να έχει σε κάποιο σημείο σανό ή άχυρο. Ακόμα θα μπορούσε το κουνέλι να εκπαιδευτεί να λερώνει σε λεκάνη με άμμο όπως και η γάτα.

Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 16-21 βαθμοί κελσίου και να έχει σχετική υγρασία 40-60%.

Πρέπει να υπάρχει υπόστρωμα από ειδικό ροκανίδι. Το πριονίδι δεν είναι κατάλληλο. Επίσης το υπόστρωμα θα πρέπει να αλλάζεται μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.

Τα κουνέλια που ζουν μέσα στο σπίτι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μην δραπετεύσουν, να μην πέσουν από το μπαλκόνι, να μην μασήσουν καλώδια, σκουπίδια, φυτά, κ.α. Όταν στο ίδιο κλουβί ζουν κουνέλια διαφορετικού φύλου θα πρέπει να στειρώνονται.

Συμβουλές διατροφής

Είναι σωστό τα κουνέλια να διατρέφονται με ξηρά φυτά και χόρτα (τριφύλλι, χαμομήλι, καρότα, μπιζέλια, φασόλια, κ.α.) αλλά και με φρέσκα λαχανικά και πράσινα χόρτα (ραδίκια, μαρούλια, μαϊντανό). Οι έτοιμες τροφές πρέπει πάντα να έχουν μεγάλο ποσοστό ακατέργαστων φυτικών ινών (15-24%) και πρωτεϊνών (12-15%).

Ακόμα, οι έτοιμες βιομηχανοποιημένες τροφές δεν πρέπει να περιέχουν κυρίως μηδική επειδή αυτό το φυτό δεν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και περιέχει πολύ ασβέστιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει ουρολιθίαση. Πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λίπη, διότι προδιαθέτουν σε παχυσαρκία.

Επίσης, σε παχυσαρκία προδιαθέτει και το ψωμί, οι ξηροί καρποί και το καλαμπόκι. Στα ανόρεκτα κουνέλια θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιο γλυκό φρούτο ως διεγερτικό της όρεξης (πεπόνι, ανανάς, μούρα).

Οι πολλές φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή υγιεινή των δοντιών, τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν. Η ημερησία πρόσληψη τροφής υπολογίζεται ως εξής – 5 gr. τροφής ανά 100 gr σωματικού βάρους, πχ. ένα κουνέλι με βάρος 2 κιλά πρέπει να τρέφεται με 100 gr τροφής.

Το δοχείο του νερού πρέπει να είναι πάντα γεμάτο. Επίσης εάν βλέπουμε ότι το κουνέλι αδειάζει γρήγορα το δοχείο φαγητού, πρέπει να του δίνουμε συμπληρώματα σανού και λιχουδιών για κουνέλια. Καλό είναι το δοχείο φαγητού να μην αδειάζει τελείως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι