Υπολογισμός μελλοντικού ύψους παιδιού

Υπολογίστε το μελλοντικό ύψος του παιδιού σας με βάση το ύψος, το βάρος και την ηλικία του καθώς και το ύψος των γονέων.

Υπολογισμός μελλοντικού ύψους παιδιού
Το φύλο του παιδιού:
0.5
Δεν συμπληρώσατε σωστά το βάρος. Πρέπει να εισάγετε έναν ακέραιο αριθμό μεταξύ 10 και 100 κιλών.
Δεν συμπληρώσατε σωστά το ύψος. Πρέπει να εισάγετε έναν ακέραιο αριθμό μεταξύ 50 και 200 εκατοστών.
Δεν συμπληρώσατε σωστά το ύψος. Πρέπει να εισάγετε έναν ακέραιο αριθμό μεταξύ 145 και 220 εκατοστών.
Δεν συμπληρώσατε σωστά το ύψος. Πρέπει να εισάγετε έναν ακέραιο αριθμό μεταξύ 145 και 220 εκατοστών.

Πόσο ψηλός θα γίνω;

«Πόσο ψηλός θα γίνω;» ή «πόσο ύψος θα έχει το παιδί μου;» είναι ερωτήσεις που τίθενται συχνά. Το ύψος ενός ατόμου καθορίζεται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ακριβής συμβολή αυτών των δύο παραγόντων είναι πολύπλοκη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γονίδια συνεισφέρουν 60%-80%. Κανονικά, το ύψος ενός παιδιού βασίζεται στο ύψος των γονέων με σύγκλιση προς τον μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηλοί ή κοντοί γονείς είναι πιθανό να έχουν ένα πιο ψηλό ή πιο κοντό παιδί από τον μέσο όρο αντίστοιχα, αλλά το παιδί είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στο μέσο ύψος των γονιών του.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο ενήλικο ύψος ενός παιδιού περιλαμβάνουν τη διατροφή, την υγεία, τις αθλητικές δραστηριότητες, την ηλικία και υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κ.λπ.

Τα βρέφη και τα νήπια μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται γρήγορα από τη γέννηση έως περίπου την ηλικία των 2 ετών και πιο αργά στη συνέχεια. Κατά την εφηβεία, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται ξανά σε ένα δεύτερο μέγιστο, μετά το οποίο μειώνεται αργά προς το μηδέν. Αυτό αναφέρεται συνήθως ως η εφηβική ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, η ανάπτυξη των κοριτσιών και των αγοριών φτάνει στο μηδέν σε ηλικία περίπου 15 και 18 ετών αντίστοιχα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ύψος ενός ατόμου αρχίζει να μειώνεται στη μέση ηλικία, αν και η συρρίκνωση του αναστήματος είναι συνηθέστερη στους πολύ ηλικιωμένους. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως το μειωμένο ύψος των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθώς και σε αλλαγές που οφείλονται σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Δείτε επίσης: Χαμηλό ανάστημα και Χαμηλό ανάστημα: Πότε χρειάζεται ο παιδοενδοκρινολόγος

Πρόβλεψη του ύψους ενός παιδιού

Πολλές διαφορετικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί για την πρόβλεψη του ύψους ενός παιδιού, μερικές πιο ακριβείς από άλλες. Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής είναι η μέθοδος, η πρόβλεψη ύψους δεν είναι ακριβής επιστήμη και είναι πιθανό το ύψος ενός παιδιού να αποκλίνει σημαντικά από αυτό που προβλέπεται.

Οστική ηλικία, μέθοδος σκελετικής ωριμότητας

Η οστική ηλικία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του ύψους και θεωρείται πιο ακριβής από τις άλλες μεθόδους που αναφέρονται παρακάτω. Μια τέτοια μέθοδος είναι η μέθοδος Greulich-Pyle, που περιλαμβάνει ακτινογραφίες αριστερού χεριού και καρπού για τη μέτρηση της οστικής ηλικίας. Αυτή η μέθοδος συγκρίνει την ακτινογραφία του ασθενούς με αυτή της πλησιέστερης τυπικής ακτινογραφίας στον άτλαντα Greulich-Pyle, μια συλλογή δεδομένων οστικής ηλικίας. Με βάση την οστική ηλικία, το ύψος του παιδιού και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται στον άτλαντα, είναι δυνατό να προβλεφθεί το ύψος με βάση το ποσοστό ανάπτυξης ύψους που απομένει σε μια δεδομένη οστική ηλικία. Σημειώστε ότι τα δεδομένα στον άτλαντα ελήφθησαν μεταξύ 1931 και 1942 από παιδιά Καυκάσιας φυλής, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ακρίβεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος Greulich-Pyle για τα σημερινά παιδιά. (Mari Satoh, "Bone age: assessment methods and clinical applications", Clinical Pediatric Endocrinology, 2015)

Η μέθοδος Khamis-Roche

Η μέθοδος Khamis-Roche (Khamis HJ, Roche AF, "Predicting adult stature without using skeletal age: the Khamis-Roche method", Pediatrics, 1994) θεωρείται μια από τις πιο ακριβείς μεθόδους πρόβλεψης ύψους που δεν απαιτούν τη μέτρηση της οστικής ηλικίας. Βασίζεται στο ύψος, το βάρος του παιδιού και το μέσο ύψος των δύο γονιών. Το παραπάνω εργαλείο υπολογισμού μελλοντικού ύψους παιδιού βασίζεται σε αυτή τη μέθοδο. Σημειώστε ότι ισχύει κυρίως για παιδιά Καυκάσιας φυλής με ηλικία μεταξύ 4 και 9 ετών που δεν έχουν κάποια πάθηση ή ασθένεια που σχετίζεται με την ανάπτυξη.

Χρήση διαγραμμάτων ανάπτυξης

Τα Διαγράμματα Ανάπτυξης CDC των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλές πηγές πληροφοριών για την αξιολόγηση της ανάπτυξης ενός παιδιού. Αυτά τα διαγράμματα ανάπτυξης αποτελούνται από εκατοστιαίες καμπύλες που απεικονίζουν την κατανομή συγκεκριμένων μετρήσεων σώματος παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, υπάρχουν 16 γραφήματα που περιέχουν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση της ανάπτυξης ενός παιδιού με την πάροδο του χρόνου. Μετρήσεις όπως το ύψος, το βάρος και η περιφέρεια κεφαλιού ενός παιδιού μπορούν να συγκριθούν με τις αναμενόμενες τιμές με βάση δεδομένα από αυτά τα διαγράμματα ανάπτυξης παιδιών της ίδιας ηλικίας και φύλου.

2 έως 20 ετών: Κορίτσια - Καμπύλες ύψους - βάρους ανά ηλικία

2 έως 20 ετών: Κορίτσια - Καμπύλες ύψους - βάρους ανά ηλικία

2 έως 20 ετών: Αγόρια - Καμπύλες ύψους - βάρους ανά ηλικία

2 έως 20 ετών: Αγόρια - Καμπύλες ύψους - βάρους ανά ηλικία

Γέννηση έως 36 μηνών: Κορίτσια - Καμπύλες μήκους - βάρους ανά ηλικία

Γέννηση έως 36 μηνών: Κορίτσια - Καμπύλες μήκους - βάρους ανά ηλικία

Γέννηση έως 36 μηνών: Αγόρια - Καμπύλες μήκους - βάρους ανά ηλικία

Γέννηση έως 36 μηνών: Αγόρια - Καμπύλες μήκους - βάρους ανά ηλικία

Απλές μέθοδοι

Υπάρχουν επίσης μερικές πολύ απλές, αλλά λιγότερο ακριβείς, διαθέσιμες μέθοδοι. Μια από αυτές προσθέτει 7,6 cm στον μέσο όρο του ύψους των γονιών για τα αγόρια και αφαιρεί 7,6 cm για τα κορίτσια.

Μια άλλη απλή μέθοδος είναι να διπλασιαστεί το ύψος του παιδιού της ηλικίας των 2 ετών για τα αγόρια ή των 18 μηνών για τα κορίτσια.

Πώς να ψηλώσετε;

Το ύψος, καλώς ή κακώς, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό (60%-80%) από τα γονίδια. Όπως προαναφέρθηκε, οι ψηλοί γονείς είναι πιο πιθανό να έχουν ένα πιο ψηλό παιδί, ενώ οι κοντοί γονείς είναι πιο πιθανό να έχουν ένα πιο κοντό παιδί, με πιο πιθανό το παιδί να είναι πιο κοντά στο μέσο ύψος. Μετά την αύξηση της ανάπτυξης κατά την εφηβεία, η οποία διαφέρει ελαφρώς για τα κορίτσια και τα αγόρια, κανένα από τα δύο δεν θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο και τα κορίτσια σταματούν συνήθως να αναπτύσσονται στα 15, ενώ τα αγόρια σταματούν περίπου στα 18 τους χρόνια.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ύψος ενός παιδιού. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι υπό τον έλεγχο του παιδιού, ενώ πολλοί όχι. Η διατροφή και η υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το ύψος του αγέννητου παιδιού της. Η διατροφή καθώς και η άσκηση μετά τη γέννηση μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ύψος.

Οι συστάσεις για την παροχή των καλύτερων συνθηκών για την ανάπτυξη του σώματος ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες για υγιεινή ζωή (χωρίς ιδιαίτερη σειρά):

  1. Τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά.
  2. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τρανς λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
  3. Ασκηθείτε τακτικά για να δυναμώσετε τα οστά και τους μυς, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών όπως η οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από κακή υγεία, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και το ύψος.
  4. Προσοχή στην καλή στάση του σώματος. Εκτός από το να φαίνεται πιο κοντό λόγω κακής στάσης, μπορεί να επηρεάσει το πραγματικό ύψος μακροπρόθεσμα, εάν η πλάτη αρχίσει να καμπυλώνει.
  5. Κοιμηθείτε τακτικά. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, ένας παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη, απελευθερώνεται ενώ κοιμάστε. Ένα τακτικά κακό πρόγραμμα ύπνου κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Το πόσο πρέπει να κοιμάται ένα άτομο εξαρτάται από την ηλικία του, καθώς συνιστάται περισσότερος ύπνος όσο μικρότερο είναι το παιδί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό κάποια ασθένεια ή πάθηση να παρεμποδίζει την ανάπτυξη, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το ύψος. Ο ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση. Ως επί το πλείστον, το μέγιστο ύψος επιτυγχάνεται από τη στιγμή που ένα παιδί έχει περάσει την εφηβεία και το πιθανότερο, αυτό το ύψος θα διατηρηθεί σε όλη την ενήλικη ζωή του.

Δείτε επίσης: Συμβουλές για να ψηλώσει σωστά το παιδί σας, Ο ρόλος του ασβεστίου στην ανάπτυξη και τα οστά και Υπάρχουν τροφές που ψηλώνουν τα παιδιά;

Πηγές: Ο υπολογισμός του μελλοντικού ύψους του παιδιού βασίζεται στη μέθοδο Khamis-Roche που θεωρείται ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους πρόβλεψης του ύψους του ενήλικα όταν το παιδί είναι τεσσάρων ετών ή μεγαλύτερο. Λαμβάνει υπόψη τα φυσικά πρότυπα ανάπτυξης των παιδιών και τη γενετική επίδραση του ύψους των γονιών. Pediatrics 1994;94:504-507 με διορθωμένους συντελεστές από την Pediatrics 1995 Mar;95(3):457.