Η καραντίνα άφησε πολύ ελεύθερο χρόνο για κάποιους, όμως κάποιοι άλλοι ακόμα πασχίζουν να προλάβουν υποχρεώσεις, διορίες και δουλειές που στοιβάζονται και εν τέλει τους καταπλακώνουν.
Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία τότε μην ανησυχείς, είμαστε εμείς εδώ για να σου προτείνουμε πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης χρόνου.
Κάνε μαζεμένα τα ψώνια της εβδομάδας
Από το να πηγαίνεις μέρα παρά μέρα στο σούπερ μάρκετ, φτιάξε μια λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας, δες ποια προϊόντα τελειώνουν και κάνε την «επιδρομή» μια και καλή ή ακόμα καλύτερα παράγγειλε ονλάιν. Έτσι κερδίζεις και χρόνο και χρήματα, μιας και είναι πολύ πιθανό σε κάθε εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ να πάρεις και – τουλάχιστον – δέκα πράγματα που δεν σου χρειάζονται.
Εκμεταλλεύσου τον (χαμένο) χρόνο στα ΜΜΜ
Αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από το να κοιτάς τον δρόμο, πάρε μαζί να κάνεις κάποια εργασία για τη δουλειά σου ή για τη σχολή ή οτιδήποτε μπορείς να μελετήσεις, ώστε να γλιτώσεις έστω και ένα μισάωρο δουλειάς στο σπίτι.
Μαγείρεψε
Αφιέρωσε μέρος της Κυριακής στην κουζίνα, για να ετοιμάσεις μεγάλη ποσότητα φαγητών, τα οποία θα βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι, θα χρειάζεται απλά να ζεστάνεις το φαγητό αντί να μαγειρεύεις καθημερινά χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Εναλλακτικά, αν γουστάρεις αχνιστό φαγάκι από την κατσαρόλα, βγάλε από την αρχή της εβδομάδας το μενού, ώστε να μην χρειάζεται να σκέφτεσαι κάθε ημέρα ξεχωριστά «τι να φτιάξω σήμερα;».
Κάθε τι στη θέση του
Τοποθέτησε χρηστικά αντικείμενα σε «στρατηγικά» σημεία. Για παράδειγμα, βάλε την ομπρέλα, το παλτό, το πορτοφόλι ή την τσάντα σου κοντά στην πόρτα του σπιτιού, ώστε να τα βρίσκεις κατευθείαν. Τακτοποίησε το σπίτι ώστε να μην ψάχνεις δέκα λεπτά τα κλειδιά σου κάτω από σωρούς περιοδικών και εφημερίδων.
Γράφ’τα
Η ατζέντα που έχεις καταχωνιάσει σε κάποιο συρτάρι ή στην προπέρσινη τσάντα δεν είναι διακοσμητικό αντικείμενο: Έχε μαζί σου ένα σημειωματάριο σε ημερολογιακή μορφή και σημείωνε αμέσως τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού που προκύπτουν ή αποθήκευσέ τα στο Google Calendar βάζοντας ειδοποιήσεις. Γιατι αυτό θα μου γλιτώσει χρόνο;
Κάνε τα πάντα ηλεκτρονικά
Μάλλον θα το ξέρεις, αλλά αν ανήκεις στην ηλικία των –ήντα και πάνω, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να πληρώνεις όλους σου τους λογαριασμούς ηλεκτρονικά. Όχι μόνο αυτό όμως, μέσω e-banking μπορείς να εξοφλείς ενοίκια/κοινόχρηστα, να βγάλεις παράβολα, e-pass για διόδια, ασφαλιστικές εταιρίες κ.α., να ανανεώσεις τον χρόνο ομιλίας σου και πολλά ακόμα.
Ο κανόνας των 2 λεπτών
Οποιαδήποτε υποχρέωση δεν θα σου πάρει παραπάνω από 2 λεπτά, διευθέτησε την αμέσως. Έτσι, δεν θα καταλήξεις στο τέλος της ημέρας με δεκάδες νοητά reminders στο μυαλό σου για μικρές δουλειές, που δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεχάσεις κιόλας.
Πάτα το off
Όταν έχεις να κάνεις μια σημαντική εργασία, κλείσε το κινητό, την τηλεόραση ή οποιαδήποτε συσκευή θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή σου και να σε καθυστερήσει. Αφοσιώσου σε αυτό που κάνεις, τελείωσε νωρίς και μετά θα έχεις όσο χρόνο θες για το Facebook, την νέα σου σειρά ή το τηλεφώνημα με τον φίλο/η για κους κους.
Από μικρό και από τακτικό
Μάθε στους μικρούς σου συγκατοίκους να στρώνουν τα κρεβάτια τους, να μην αφήνουν τα παιχνίδια τους στο πάτωμα και να ντύνονται/ετοιμάζονται μόνα τους. Κάν’ το με διασκεδαστικό τρόπο ώστε να μην τους φανεί σαν την υπέρτατη αγγαρεία και γλίτωσε έτσι το «πατροπαράδοτο» συμμάζεμα του παιδικού δωματίου μετά δίωρου κηρύγματος.
Απόφυγε ανούσιες συζητήσεις
Μπορεί να θες να είσαι ευγενικός, αλλά η σε βαθμό κακουργήματος φλυαρία του συναδέλφου, σου στερεί πολλές εργατοώρες κάθε μήνα. Αν δεν έχεις όρεξη/χρόνο/υπομονή να ακούς την πρωινή γκρίνια της γειτόνισσας για τα εμβόλια ή τα αισθηματικά του κολλητού, μάθε να λες «όχι» και εξήγησέ τους με ευγενικό αλλά κατηγορηματικό τρόπο ότι θα τα πείτε άλλη στιγμή.
Καθάρισε τον υπολογιστή σου
Είναι πολύ πιθανό να χάνεις μπόλικα λεπτά κάθε ώρα εξαιτίας της μη πρακτικής χρήσης του υπολογιστή ή/και του «κολλήματος» του. Κατ’ αρχήν, έχε ανοιχτά μόνο όσα παράθυρα και προγράμματα σού είναι απαραίτητα την εκάστοτε στιγμή. Μην ανοίγεις τα emails, το Facebook, το Twitter, το Photoshop, την πρόβλεψη του καιρού, πέντε videos του YouTube και οχτώ προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής ταυτόχρονα. Επίσης, αν το πισί σου «κολλάει» συχνά, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να πάρεις έναν καινούργιο σκληρό ή να αναβαθμίσεις την μνήμη ή να του κάνεις ένα γερό σκανάρισμα με το antivirus.
Βάλε διορίες
Μάθε να βάζεις χρονικούς στόχους στις δραστηριότητές σου ώστε να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου και να έχεις ανά πάσα στιγμή μια εικόνα του προγράμματος. Τα deadlines αποτελούν μια υπόσχεση στον εαυτό σου: Αρκεί να τηρείς τις υποσχέσεις σου για να τελειώνεις πάντα εγκαίρως ή έστω με εντός φυσιολογικών ορίων καθυστέρηση και να έχεις στην συνέχεια το κεφάλι σου ήσυχο.
Ο κανόνας των “3D”
«Do it», «Dump it», «Delegate it». Με άλλα λόγια, για κάθε πράξη έχουμε τρεις επιλογές: Να την κάνουμε, να την παρατήσουμε, ή να την αναθέσουμε σε κάποιον άλλον. Ζύγισε τις ανάγκες και τις δυνατότητές σου και επίλεξε σοφά για κάθε υποχρέωση που εμφανίζεται.
Αξιοποίησε τις οικιακές συσκευές
Αν έχεις πλυντήριο πιάτων, κερδίζεις και σε χρόνο αλλά και σε οικολογική συνείδηση, προτιμώντας το από το πλύσιμο στο χέρι. Αντίστοιχα, χρησιμοποίησε μικροσυσκευές και εργαλεία της κουζίνας (αναδευτήρες, μπλέντερ, αποφλοιωτές) και κέρδισε χρόνο από την "χειρωνακτική" εργασία στο μαγείρεμα. Ή αν το επιτρέπει το μπάτζετ σου παράγγειλε ένα μηνιαίο πλάνο από ντελίβερι και ξέγνοιασε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου