Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά στην ερωτική σας ζωή – ή τουλάχιστον έχετε τον φόβο ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Μην απελπίζεστε: Όλοι κάνουμε λάθη και πέφτουμε σε «παγίδες» στον τομέα των αισθηματικών, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε παρακάτω πέντε από τους συνηθέστερους τρόπους που σαμποτάρετε (έστω και ασυνείδητα) την ερωτική σας ζωή, ώστε στο εξής να αποφεύγετε τα λάθη.

Ψάχνετε για το «άλλο σας μισό»

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 73% των ερωτηθέντων πιστεύουν στην ιδέα της «αδελφής ψυχής» και θεωρούν πως κάπου στον πλανήτη υπάρχει το ένα και μοναδικό ταίρι τους, μόνο με το οποίο υπάρχει η πιθανότητα να έχουν την τέλεια σχέση. Μια τέτοια ιδέα όμως, παρ’ ότι ακούγεται ρομαντική, μπορεί να βλάψει την ερωτική σας ζωή. Κι αυτό γιατί ενδόμυχα πιστεύετε πως αν η παρούσα σχέση σας ήταν η «μία και μοναδική», όλα θα λύνονταν ως διά μαγείας και δεν θα υπήρχαν τριβές και προβλήματα. Επειδή όμως σε κάθε σχέση υπάρχουν προβλήματα, στατιστικά, όσοι πιστεύουν στην «αδελφή ψυχή», έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα παρατήσουν και να μην προσπαθήσουν καν να λύσουν τις διαφορές τους με την δικαιολογία ότι «προφανώς δεν είναι αυτός/ή το άλλο μου μισό».

Κάνετε γνωριμίες online

Ζούμε στον 21ο αιώνα, και η ιδέα του online dating δεν είναι πια τόσο παράξενη όσο προ δεκαπενταετίας, τότε που όποιος γνώριζε πιθανούς συντρόφους μέσω διαδικτύου θεωρούταν αυτόματα nerd. Έχει μάλιστα υπολογιστεί πως μέχρι σήμερα 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει να κάνουν σχέση με κάποιον που γνώρισαν στο internet – για την ακρίβεια, σήμερα μία στις πέντε σχέσεις ξεκινά από κάποια ιστοσελίδα γνωριμιών. Κι όμως, αυτή η «υπερπροσφορά» συντρόφων που είναι διαθέσιμη στο internet γυρίζει τελικά μπούμερανγκ, καθώς μπορεί να συναντήσετε κάποιο άτομο που θα ήταν τέλειος σύντροφος για εσάς στην πραγματική ζωή, αλλά δεν θα το μάθετε ποτέ γιατί το απορρίπτετε με βάση τα πρώτα στοιχεία που βλέπετε στο προφίλ του, ήτοι την διαφορετική θρησκεία του ή ότι έχει ένα παιδί. Τα καταλυτικά κριτήρια στην ψηφιακή εποχή είναι με άλλα λόγια και τα πιο «επιφανειακά», με αποτέλεσμα να προχωράτε συνεχώς στην επόμενη online επιλογή, γιατί στην ουσία οι απεριόριστες επιλογές θολώνουν την κρίση σας και ξεχνάτε τι πραγματικά θέλετε από έναν σύντροφο.

«Κολλάτε» στο λεγόμενο friend zone

Αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες, η πλειοψηφία των οποίων έχει σίγουρα «τσιμπηθεί» με κάποια γυναίκα η οποία αποδείχθηκε πως τελικά τον έβλεπε μόνο ως φίλο. Αυτό το φαινόμενο μάλιστα επιβεβαιώθηκε από έρευνα, στην οποία συμμετείχαν φίλοι αντίθετων φύλων. Οι γυναίκες σε ένα δωμάτιο απάντησαν πως βλέπουν τους αρσενικούς τους φίλους ως φίλους και μόνο, ενώ την ίδια στιγμή τα αρσενικά στο διπλανό δωμάτιο δήλωναν πως έχουν επιθυμήσει ερωτικά τις φίλες τους, και πως είναι σίγουροι πως αυτό το αίσθημα είναι αμοιβαίο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κάθε φιλία μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου είναι καταδικασμένη στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά πως αν νιώθετε κάτι για κάποιον φίλο/κάποια φίλη σας, θα πρέπει να του/της το πείτε, γιατί οι πιθανότητες λένε πως δεν του/της έχει καν περάσει από το μυαλό.

Συγκρίνετε όλες τις σχέσεις σας με την πρώτη σας (ή με κάποια άλλη)

Η επιστήμη υποστηρίζει πως η πρώτη μας σχέση αφήνει για πάντα τα σημάδια της στην ψυχοσύνθεσή μας. Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει ακόμη πιο έντονα όταν αυτή η σχέση ήταν καλή. Και συνήθως είναι, αφού οι νεανικοί έρωτες χαρακτηρίζονται από ανεμελιά και το πάθος του πρωτάρη, κάτι που προφανώς λείπει από τις μεταγενέστερες σχέσεις του ίδιου ατόμου. Έτσι, αναπόφευκτα, καθένας μας συγκρίνει μια νέα του σχέση με εκείνη την ιδανική πρώτη, και φυσικά το παρόν βγαίνει χαμένο στη μάχη με το παρελθόν. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως αντί να συγκρίνετε κάθε σχέση με μια προηγούμενη, θα πρέπει να «δουλέψετε σκληρά» για να την διατηρήσετε υγιή και να εκτιμάτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τωρινού σας συντρόφου. Άλλωστε, μπορείτε να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι αν εκείνη η σχέση ήταν η ιδανική, δεν θα είχε τελειώσει.

Πιστεύετε στα παραμύθια

Κι επειδή λογικά σταματήσατε να διαβάζετε την Σταχτοπούτα και την Ωραία Κοιμωμένη εδώ και πολλά χρόνια, το ίδιο ισχύει για τα τηλεοπτικά ρομάντζα και τους έρωτες όπως παρουσιάζονται στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Μία μελέτη που ανέλυσε 40 δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες για παράδειγμα έδειξε πως στην μυθοπλασία επαναλαμβάνεται το ίδιο κλισέ: Ο ιδανικός σύντροφος πρέπει να γνωρίζει αυτό που θέλεις πριν καν του το πεις. Επειδή, όμως στην πραγματική ζωή δεν τυχαίνει να είστε μέντιουμ – δυστυχώς, ούτε ο/η σύντροφός σας – κάτι τέτοιο σας δημιουργεί την εντύπωση ότι η σχέση σας δεν είναι καλή, επειδή δεν είναι «παραμυθένια». Και πριν προλάβετε να πείτε πως σιχαίνεστε τις ρομαντικές κομεντί, οπότε δεν εκτίθεστε σε τέτοια πρότυπα ζευγαριών, σας θυμίζουμε πως οι «ιδανικοί έρωτες» είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε είδος μυθοπλασίας – το αποδεικνύουν ζευγάρια που έγιναν γνωστά από κωμωδίες όπως ο Ρος και η Ρέιτσελ στα Φιλαράκια, μέχρι επικές περιπέτειες όπως η Καλίσι και ο Ντρόγκο στο Game of Thrones.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές