Τίποτα δεν ακούγεται δελεαστικότερο από ένα αχνιστό πακέτο delivery τα βράδια που γυρνάμε αργά στο σπίτι από τη δουλειά. Αν, βέβαια, μπορούσαμε να γλιτώσουμε τις έξτρα θερμίδες και τα χρήματα μαγειρεύοντας κάτι που να απαιτεί ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο και κόπο, κανείς δεν θα έλεγε όχι.
Ιδού μερικά απλά tips που θα σας γλιτώσουν όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήμα –εξοικονομώντας ενέργεια– στο μαγείρεμα, και θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε σωστά τα μαγειρικά σας sessions, για να ενδίδετε όσο το δυνατόν λιγότερο στον πειρασμό του έτοιμου φαγητού.
- Κόψτε τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια. Όσο μικρότερα είναι, τόσο λιγότερο νερό ή λάδι χρειάζεται να απορροφήσουν, επομένως τόσο γρηγορότερα μαγειρεύονται.
- Εξοικονομήστε ενέργεια, γεμίζοντας τον φούρνο κάθε φορά που τον ανάβετε. Σε κάθε άναμμα, ο φούρνος καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας είτε είναι γεμάτος είτε μισογεμάτος.
- Οργανώστε, λοιπόν, τα ψησίματά σας έτσι ώστε να ετοιμάσετε τα φαγητά δύο ημερών, ή να ψήσετε κέικ ή πίττες μαζί με το φαγητό σας.
- Σκεπάστε τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύετε, για να μειώσετε τον χρόνο του μαγειρέματος και την ενέργεια που σπαταλιέται άδικα. Το ίδιο ισχύει με την πόρτα του φούρνου: κάθε φορά που την ανοίγετε, η θερμοκρασία του μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται έξτρα χρόνος και ρεύμα για να ξαναφτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Καθαρίστε καλά το τζάμι της πόρτας, για να μπορείτε να βλέπετε αν το φαγητό είναι έτοιμο χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε τον φούρνο.
- Σβήστε τα μάτια της κουζίνας και τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Τα 'υπολείμματα' ενέργειας –για τα οποία οι μαμάδες φώναζαν να μην αφήνουμε τα παλαιού τύπου μάτια της κουζίνας να κρυώνουν μόνα τους– θα ολοκληρώσουν το μαγείρεμα, κι εσείς θα σπαταλήσετε λιγότερη ενέργεια.
- Ο καταψύκτης καίει επίσης λιγότερο ρεύμα όταν είναι γεμάτος. Ένας ακόμη λόγος για να μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες, να τις αποθηκεύετε σε ξεχωριστές μερίδες και να ζεσταίνετε κάθε φορά όσο θέλετε να φάτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Θα γλιτώσετε, έτσι, επιπλέον χρήματα, αποφεύγοντας τον πειρασμό του delivery.
Η αγορά κάποιων μικρών 'κουζινικών' συμφέρει πολύ. Για παράδειγμα, η τσαγιέρα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα σε σχέση με το να βράζετε νερό για να φτιάξετε κάθε κούπα τσάι ξεχωριστά, ενώ η φρυγανιέρα χρησιμοποιεί το ένα δέκατο του ρεύματος που χρειάζεται η τοστιέρα σας για να ψήσει τις ίδιες φέτες ψωμιού.
Η.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι