Οι Έλληνες μεταμοσχευμένοι που πήραν μέρος στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες στο Durban

Τη δική του προσωπική εμπειρία από τη συμμετοχή του στους 19ους αγώνες Μεταμοσχευμένων που πραγματοποιήθηκε στο Durban της Νοτίου Αφρικής, αλλά και...

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014, 00:13
Τροποποίηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, 16:00

Διαχειριστής

Τη δική του προσωπική εμπειρία από τη συμμετοχή του στους 19ους αγώνες Μεταμοσχευμένων που πραγματοποιήθηκε στο Durban της Νοτίου Αφρικής, αλλά και τη σημαντική προσφορά που έχει ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός στη ζωή των μεταμοσχευμένων αφηγείται ο Νίκος Καραντάκος.

'Η πρόκληση εντυπωσιακή και το μήνυμα ισχυρό. Αυτά ήταν τα κίνητρα για την συμμετοχή των Ελλήνων μεταμοσχευμένων αθλητών, στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες μεταμοσχευμένων που ολοκληρώθηκαν με πολλή μεγάλη επιτυχία, στις 4 Αυγούστου 2013 στο Durban της Νοτίου Αφρικής.

Η πρόκληση εντυπωσιακή λόγω της ευκαιρίας να ικανοποιήσουμε μία ανεκπλήρωτη επιθυμία, να κάνουμε ένα τόσο επίπονο και πολύωρο ταξίδι για να φθάσουμε στην όμορφη Αφρικανική Ήπειρο και συγκεκριμένα στο μακρινό Durban.

Να συναντήσουμε ανθρώπους από όλο τον πλανήτη με τους οποίους μοιραζόμαστε αγωνίες και δυσκολίες στην καθημερινότητα, αλλά και χαρές και συγκινήσεις στους αγωνιστικούς στίβους.

Το μήνυμα δεν είναι άλλο από την δυνατότητα να προβάλλουμε μέσα από τον αθλητισμό τη μοναδική ποιότητα ζωής που προσφέρει η μεταμόσχευση. Μπορούν η επιστήμη και η ιατρική να καυχιόνται για πολλά πράγματα που προσφέρουν στον άνθρωπο, αλλά τόσο αποτελεσματική ανακούφιση για τον ανθρώπινο πόνο, μόνο στην μεταμόσχευση με την αντικατάσταση ζωτικών οργάνων το επιτυγχάνουν.

Αυτό το θαύμα της επιστήμης αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης, την προσφορά οργάνων, επιδιώκουν να αναδείξουν και να προβάλλουν οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων.

Και βέβαια τα φυσικά και αυθεντικά μέσα που διατίθενται για αυτή την προβολή του μηνύματος, δεν είναι άλλα από τους ίδιους τους μεταμοσχευμένους που συμμετέχουν στην γιορτή της χαράς και της ελπίδας που είναι αυτοί οι αγώνες.

Στους αγώνες συμμετείχαν 900 μεταμοσχευμένα άτομα από 47 χώρες. Τα μεταμοσχευμένα άτομα θα πρέπει να έχουν δεχθεί συμπαγές μόσχευμα ζωτικού οργάνου, καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος, αλλά και μυελού των οστών και να λαμβάνουν δια βίου ανοσοκατασταλτική αγωγή. Συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ξεχωριστές ηλικιακές κατηγορίες και σε όλα σχεδόν τα ατομικά αγωνίσματα-αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αγώνες καθιερώθηκαν από το 1980 και διεξάγονται κάθε 2 χρόνια. Οι Έλληνες μεταμοσχευμένοι είναι πρωτοπόροι και από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγώνων Μεταμοσχευμένων, World Transplant Games Federation και συμμετέχουν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, με πολυάριθμες αποστολές και εντυπωσιακές διακρίσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι καθοριστική η οικονομική συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού χωρίς την βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης τα ποσά έχουν μειωθεί κατά πολύ και είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε εξ ιδίων ένα σημαντικό κόστος αυτής της συμμετοχής.
Ωστόσο η εθνική αποστολή, που αποτελείται από 15 αθλητές/τριες και έναν νεφρολόγο, συγκροτήθηκε με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και όρια πρόκρισης, μετά την συμμετοχή των αθλητών, στους 25ους Πανελλήνιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων.

Αγωνιστικά το επίπεδο των αγώνων είναι πολύ υψηλό και τα αγωνίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας του κάθε αγωνίσματος.

Ιδιαίτερη όμως είναι η σημασία και η αξία της διοργάνωσης σε επίπεδο επικοινωνίας των μεταμοσχευμένων ατόμων μεταξύ τους. Παρουσιάζεται η ευκαιρία να γνωριστούμε με μεταμοσχευμένους άλλων χωρών με διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικές συνήθειες. Είναι συγκινητικό να συναντιέσαι με ανθρώπους που ζεις τις ίδιες δυσκολίες και αγωνίες και να μοιράζεσαι τις ίδιες εμπειρίες στην καθημερινότητά μας.

Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν διαφέρεις σε ποιότητα ζωής από τους άλλους μεταμοσχευμένους και σε πολλές περιπτώσεις συνειδητοποιείς ότι η φυσική σου κατάσταση είναι εφάμιλλη ή και καλύτερη από άλλους μεταμοσχευμένους.

Η αγωνιστική συμμετοχή από μόνη της προϋποθέτει υψηλού επιπέδου επιτυχημένη μεταμόσχευση, αλλά και γενικότερα για να ανταποκριθεί κάποιος στις ανάγκες ενός τόσο μακρινού ταξιδιού, θα πρέπει να διαθέτει περίσσευμα αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και αυτονομίας στην καθημερινότητά του.

Σκοπός και επιδίωξη της παρέμβασής μου αυτής είναι, να ενημερωθεί πρώτα η κοινωνία για τους Αγώνες και τα πολυσήμαντα μηνύματά τους, καθώς και να ενημερωθούν και άλλοι μεταμοσχευμένοι, ώστε να ζήσουν και αυτοί παρόμοιες χαρές και συγκινήσεις. Το προσωπικό μου μήνυμα με όλους αποδέκτες είναι: «Οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, είμαστε οι μεταμοσχευμένοι αθλητές.»

Οι μεταμοσχευμένοι αθλητές της Ελληνικής αποστολής επέστρεψαν με σημαντική και αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία. Χαρακτηριστικό των αγώνων ιδιαίτερα στα αθλήματα του στίβου, είναι τα πάρα πολλά παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν. Συγκεκριμένα σε όλες τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών σημειώθηκαν 73 νέα Παγκόσμια Ρεκόρ στα αθλήματα του στίβου.

Στην τελική κατάταξη η χώρα μας κατετάγη 25η σε σύνολο 47 χωρών.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

ΧΡΥΣΑ:
Χαριτωνίδης Απόστολος, χρυσό μετάλλιο, κολύμβηση, 50 μ. Πεταλούδα.
Μανουλάκης Εμμανουήλ, χρυσό μετάλλιο στο Bowling.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ:
Ματσκίδης Ισίδωρος, 2 ασημένια μετάλλια, στο άλμα εις ύψος και στον δίσκο.
Χαριτωνίδης Απόστολος, 2 ασημένια μετάλλια, στα 100 μ. Πεταλούδα και ελαστική σφαίρα.
Ξένος Χρήστος, ασημένιο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση.
Πράτσας Νίκος ασημένιο μετάλιο στα 5 χιλ. βάδην.
Καμαράτος Νίκος, ασημένιο μετάλλιο στο Bowling.

ΧΑΛΚΙΝΑ:
Αρκάς Γιάννης, 2 χάλκινα μετάλλια, Bowling διπλό και επιτραπέζια αντισφαίριση διπλό.
Καμαράτος Νίκος, χάλκινο μετάλλιο Bowling διπλό.
Ματσκίδης Ισίδωρος, χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό.
Ξένος Χρήστος, χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση διπλό.
Λεοντόπουλος Ηλίας, χάλκινο μετάλλιο στα 5 χιλ. Βάδην.
Ανδρεάδης Δημήτριος, χάλκινο μετάλλιο, στην επιτραπέζια αντισφαίριση, σύνθετο διπλό.
Μπότσα Αθανασία, χάλκινο μετάλλιο, στην επιτραπέζια αντισφαίριση, σύνθετο διπλό.
Κτενά Σπυριδούλα, χάλκινο μετάλλιο, στο Bowling.
Καραντάκος Νίκος, χάλκινο μετάλλιο, στο άλμα εις ύψος.

Κάθε συμμετοχή σε μία τέτοια παγκόσμια διοργάνωση, έχει την αξία και την γοητεία της και σε αθλητικό, αλλά και σε κοινωνικό ιδιαίτερα επίπεδο. Όμως η συγκεκριμένη μετάβαση στην μακρινή Αφρική, καταγράφεται ως μία επιπλέον πολύ όμορφη εμπειρία την οποία πολλοί κατά τα άλλα υγιείς συνάνθρωποί μας, θα ήθελαν να ζήσουν.

Οργανωτικά νομίζω ότι όλοι όσοι εργάσθηκαν, πέτυχαν τον στόχο τους, να μας προσφέρουν μοναδική φιλοξενία σε εντυπωσιακά ξενοδοχεία στην παραλία με θέα τον απέραντο και αφιλόξενο Ινδικό Ωκεανό.

Αλλά και αγωνιστικά δεν υστέρησαν σε προσφορά υπηρεσιών στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και υποδομών με εξαιρετικές μεταφορές. Εάν ήταν να κρατήσω στην μνήμη μου κάποιες στιγμές από αυτή την διοργάνωση και την επίσκεψή μου στην Αφρικανική Ήπειρο, εκτός από την αγωνιστική μου συμμετοχή, θα μπορούσα να αναφέρω:

α Τη συγκινητική στιγμή της ενός λεπτού σιγής, κατά την τελετή έναρξης, αφιερωμένης στην μνήμη των δοτών οργάνων και των προσφιλών τους.

β Την εντυπωσιακή παρουσία των ακούραστων ζουλού χορευτών παραδοσιακών χορών, ιδιαίτερα στο διεθνές κέντρο εμπορίου, όπου ήταν το οργανωτικό αρχηγείο.

γ Το ημερήσιο, light σαφάρι, στην ευρύτερη περιοχή σε ένα τεράστιο πάρκο με «δείγματα» από ζέμπρες, αντιλόπες, ιποπόταμους, ρινόκερους, ελέφαντες και λιοντάρια.

δ Το επίσημο τραγούδι των αγώνων, που νομίζω ότι αποτελεί ένα ευχάριστο άκουσμα.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου για αυτή την αθλητική μου συμμετοχή και την εμπειρία, δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ και σε αυτό που συνιστά την ουσία όλου αυτού του εγχειρήματος, που δεν είναι άλλη από την μοναδική ευκαιρία για προβολή της ποιότητας της μεταμόσχευσης και την διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων.

Έχω αναφέρει πολλές φορές, αλλά αποτελεί και βαθιά μου πεποίθηση, ότι το αγαθό της σωματικής άσκησης, του αθλητισμού, αλλά και του πρωταθλητισμού, ιδιαίτερα στην κατηγορία μας, είναι μία κορυφή προς κατάκτηση.

Είναι μοναδική η σωματική ευεξία που προσφέρει στους συμμετέχοντες κατά την περίοδο της προετοιμασίας, τις χαρές και τις συγκινήσεις στον αγώνα, αλλά είναι ξεχωριστή και η δυνατότητα κοινωνικοποίησης και ισότιμης κοινωνικής ένταξης που προσφέρεται στους χρόνια πάσχοντες μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους.

Όμως η συγκεκριμένη συμμετοχή θεσμικά, με όχημα τον αθλητισμό προσφέρει πλούσιο και χρήσιμο επικοινωνιακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, επιχειρηματολογία, που μπορούν να συγκινήσουν την κοινωνία και τους πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στην προσφορά οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Δυστυχώς όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Ούτε θεσμικά ο ΕΟΜ να προχωρήσει στην δημιουργία ενός διαφημιστικού προϊόντος με αυθεντικούς πρωταγωνιστές. Φυσικά ούτε οι αθλητικοί μας φορείς και παράγοντες τα τελευταία χρόνια φρόντισαν να αναδείξουν αυτή την συμμετοχή της εθνικής αποστολής.

Παλιότερα, μέχρι το 2006, είχαμε βάλει την δωρεά οργάνων και τους μεταμοσχευμένους 2 φορές, στην Βουλή των Ελλήνων, 2 φορές στο προεδρικό μέγαρο, 2 φορές στην Αρχιεπισκοπή και σε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και με δισέλιδα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις σε μεγάλης κυκλοφορίας ημερήσιες εφημερίδες, όπως και με παρουσίες σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Για όλα αυτά δεν χρειάζεται ούτε μισό ευρώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι οραματισμός, πάθος και διάθεση για προσφορά, από οραματιστές γενναιόδωρους και ικανούς.....

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ