Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 4 γιατρών

Σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών του νοσοκομείου της Μυτιλήνης δημιουργεί η μη ανανέωση των συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) με...

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, 15:59
εφημερίδα δημοκράτης

Σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών του νοσοκομείου της Μυτιλήνης δημιουργεί η μη ανανέωση των συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) με τρεις γιατρούς, ενός ψυχιάτρου, ενός πνευμονολόγου και ενός παθολόγου, λόγω αδυναμίας του Βοστανείου να καλύψει τις αμοιβές τους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λήξει και η σύμβαση ενός καρδιολόγου.
Οι λόγοι που οδήγησαν το Νοσηλευτικό μας ίδρυμα να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των τεσσάρων γιατρών, φαίνεται ότι είναι καθαρά οικονομικοί και αφορούν αποκλειστικά στην επάρκεια του προϋπολογισμού του Βοστανείου για την κάλυψη των αμοιβών τους.
Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο νησί μας και κατά τη συνάντηση που είχε με τους διευθυντές, ο Ιγν. Σακαλής διευθυντής των Οικονομικών - Διοικητικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Όπως είχε εξηγήσει, το πρόβλημα αφορά κυρίως στον τρόπο που έγινε η κατανομή των κωδικών από τα χρήματα του Υπουργείου. Όπως είχε αναφέρει, ο κωδικός των φαρμάκων έχει κλειδώσει σε ένα συγκεκριμένο ποσό που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε προς τα επάνω, ούτε προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι ότι τα χρήματα που υπάρχουν στους υπόλοιπους κωδικούς δεν επαρκούν για την κάλυψη αμοιβών των γιατρών που εργάζονται με συμβάσεις έργου στο νοσοκομείο μας.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
Ο Υπουργός τότε είχε δεσμευτεί ότι αμέσως μόλις επιστρέψει στο Υπουργείο θα τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες αυτές, ωστόσο προς το παρόν το πρόβλημα παραμένει.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου Στρατής Παυλής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας και της διακοπής των συμβάσεων, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των εφημεριών.
«Για παράδειγμα, θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου, όπου οι υπάρχοντες ψυχίατροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα, παρά μόνο 7 ημέρες.
Επιπλέον, αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρξουν και με τις υπόλοιπες ειδικότητες πνευμονολόγου, καρδιολόγου και παθολόγου.
Καθημερινά προκύπτουν έκτακτα περιστατικά που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από ειδικευμένους γιατρούς. Τι θα γίνει λοιπόν, αν ένα τέτοιο περιστατικό συμπέσει με μια μέρα που δεν υπάρχει εφημερία? Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη?

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Την Τετάρτη, η Ένωση των Γιατρών του ΕΣΥ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στην είσοδο του νοσοκομείου και θ’ ακολουθήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Διοίκησης, προκειμένου να τεθεί και στην ίδια τη διοικήτρια το ζήτημα.

ΘΕΣΕΙΣ
Πάγια θέση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, αποτελεί η κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση όλων των άλλων μορφών εργασίας. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με γνώμονα πάντα την καλή λειτουργία του νοσοκομείου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, θεωρεί ότι θα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις έργου (μπλοκάκια), καθώς η αμοιβή των εν λόγω γιατρών είναι πολύ μικρή και δεν δημιουργεί τόσο σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
Σήμερα η διοικήτρια του νοσοκομείου Άννα Ζερβού, θα θέσει τα προβλήματα στη διοίκηση του Υπουργείου και της 2ης ΥΠΕ, κατά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τους διοικητές και των υπολοίπων νοσοκομείων».

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ