Μια νέα δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine, αναλύει δεδομένα διατροφής σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ανθρώπους και απαντά στο ερώτημα "ποιες τροφές είναι καλύτερες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

Το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο να συνοψιστεί: Η μεσογειακή διατροφή έδειξε ότι βελτιώνει έναν μακρύ κατάλογο δεικτών υγείας, από τη μακροζωία έως τον χαμηλότερο κίνδυνο καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Τι ακριβώς είναι η μεσογειακή διατροφή;

Ο όρος αναφέρεται στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής που ακολουθούν χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κροατία. Το Harvard Health αναφέρει:

"Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα κυρίως φυτικό διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ημερήσια πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, ελαιόλαδου, φρούτων, λαχανικών, φασολιών και άλλων οσπρίων, ξηρών καρπών, βοτάνων και μπαχαρικών, με την προτιμώμενη ζωική πρωτεΐνη να είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά".

Δίνεται επίσης έμφαση στη χρήση υγιεινών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο. Παραδοσιακά περιλαμβάνεται και μικρή ποσότητα κρασιού.

Η Μαίρη Γιαννακούλια, καθηγήτρια διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και μια από τις συν-συγγραφείς του άρθρου στο New England Journal of Medicine, εξηγεί ότι αυτή η τελευταία ανασκόπηση δεν είναι η πρώτη απόδειξη ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη από το Χάρβαρντ πέρυσι έδειξε ότι όσοι έκαναν την αλλαγή στην διατροφή τους είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης και 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.  

Μια άλλη ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μια πιο μεσογειακή διατροφή "κάνει πραγματικά διαφορά στην καρδιαγγειακή υγεία, στη θνησιμότητα από κάθε αιτία, στην πρόληψη της άνοιας, στην πρόληψη του διαβήτη και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους", είχε αναφέρει τότε ο καρδιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης James O'Keefe.

Όσον αφορά τη νέα μελέτη που βασίζεται στα δεδομένα 12 εκατ. ανθρώπων:

"Τα στοιχεία είναι ισχυρά για μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της τήρησης της μεσογειακής διατροφής και των παρακάτω προβλημάτων υγείας: θάνατος από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και διαβήτης", γράφουν οι συγγραφείς.

Αυτή είναι πολύ πιο οριστική γλώσσα από ό,τι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν οποιαδήποτε άλλη δίαιτα που αξιολόγησαν, όπως βίγκαν, κέτο και διαλείπουσα νηστεία (αν και όλα αυτά μπορεί να έχουν ορισμένα οφέλη σε ορισμένες καταστάσεις). Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι στην πραγματικότητα η πιο υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πάρτε λοιπόν τις τσάντες για ψώνια και κατευθυνθείτε στην λαϊκή ή στον διάδρομο με τα λαχανικά του σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και με καλύτερη υγεία, ήρθε η ώρα να γεμίσετε το ψυγείο σας με λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και φρέσκο ψάρι, ώστε να ξεκινήσετε να τρώτε σαν Έλληνας ή Ιταλός.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας