Ιωάννα Λεβαντή : Η μεταμόσχευση είναι η αιτία να γίνει ο θάνατος ζωή και η απελπισία ελπίδα

Μόλις 24 ετών η κα Ιωάννα Λεβαντή, το 1988 μετά από πνευμονία αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά της και οδηγήθηκε σε μεταμόσχευση. Η ίδια...

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014, 14:25
Τροποποίηση: Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014, 17:09

Διαχειριστής

Μόλις 24 ετών η κα Ιωάννα Λεβαντή, το 1988 μετά από πνευμονία αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά της και οδηγήθηκε σε μεταμόσχευση.

Η ίδια αφηγείται την ιστορία της :

‘Στα 24 μου χρόνια, έπειτα από πνευμονία και χωρίς κάποια προηγούμενα συμπτώματα, άρχισα να έχω περίεργες αρρυθμίες, ίδρωνα και δεν μπορούσα να μετακινηθώ από τον καναπέ. Ένιωθα εξαντλημένη.
Μπήκα 3 φορές στο νοσοκομείο και την τελευταία φορά έπαθα 5 ανακοπές. Οι γιατροί τότε μου είπαν πως μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε τρόπος να γίνει τέτοια επέμβαση και έπρεπε να πάω στην Αγγλία, στο Χέρφιλντ.

Σκέφτηκα πως αφού έτσι κι αλλιώς θα πέθαινα τουλάχιστον ας έκανα κι ένα ταξίδι….
Πήγα στην Αγγλία και μετά από σειρά εξετάσεων, το Νοέμβριο μπήκα στη λίστα μέχρι να βρεθεί μόσχευμα. Στη λίστα παρέμεινα 4 μήνες και το μόσχευμα βρέθηκε το Φεβρουάριο του 1989.

Η εγχείρηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Ανάμεσα στους γιατρούς που συμμετείχαν ήταν και ο κ. Θεοδωρόπουλος. Εκείνο το βράδυ έγιναν κι άλλες μεταμοσχεύσεις. Από τη δική μου ‘παλιά’ καρδιά, πήραν τη βαλβίδα που ήταν σε καλή κατάσταση και την έβαλαν σε άλλο ασθενή.

Έμεινα στην εντατική 12 ώρες και 18 ημέρες στο νοσοκομείο. Από τότε και για ένα χρόνο πηγαινοερχόμουν στην Αγγλία γιατί έπρεπε να κάνω συνεχώς εξετάσεις.
Ένιωθα όμως πια την καινούρια μου καρδιά να χτυπάει φυσιολογικά.

Σταδιακά η ζωή μου από τότε άλλαξε. Βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής μου. Αυτό που με κράτησε σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν η αγάπη μου για την οικογένεια, η αγάπη μου για τη ζωή και η πίστη μου στο Θεό.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά αντιμετώπισα πρόβλημα με τα νεφρά μου και τώρα βρίσκομαι στην διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Δεν είναι εύκολο. Έχω πάει 8 φορές για να κάνω μεταμόσχευση αλλά το μόσχευμα στο παρά 5 δεν κάνει.

Όμως είμαι αισιόδοξη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέσα από το Σύλλογο. Να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη σημασία της μεταμόσχευσης. Από ένα δότη, ένα εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο, μπορούν να σωθούν μέχρι και 9 άτομα. Πάντα βέβαια αν τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν, είναι σε καλή κατάσταση.

Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική σχετικά με τη δωρεά οργάνων.
Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τι σημαίνει εγκεφαλικός ή κλινικός θάνατος. Φοβούνται ή σκέφτονται πως έρχεται ενάντια στη θρησκεία. Όμως, ούτε έτσι είναι. Φανταστείτε πως ένας τυφλός μπορεί να βρει το φως του…

Οι συγγενείς που βλέπουν διασωληνωμένο τον άνθρωπό τους δεν κατανοούν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός και ότι με τα όργανά του μπορούν να σωθούν άλλοι άνθρωποι.
Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα : η ελπίδα, η χαρά και η ίδια η ζωή που μπορεί να χαρίσει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλο. Η μεταμόσχευση είναι η αιτία να γίνει ο θάνατος ζωή και η απελπισία ελπίδα.

Η κα Λεβαντή είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών
Σύλλογος ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.ΠΑ. : Κοραή 6 Ν. Σμύρνη - Τ.Κ. 17121, τηλ. 213 0313060, 6931139201, 6944885683 ή με email στο [email protected] .

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ