Κινητικοί περιορισμοί και σεξουαλικότητα (Ισχία)Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1975) για τη σεξουαλική υγεία, η ανθρώπινη...
Κινητικοί περιορισμοί και σεξουαλικότητα (Ισχία)
Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1975) για τη σεξουαλική υγεία, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα συνδέεται με την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ποιότητα ζωής. Επομένως, το δικαίωμα στη συναισθηματική και σεξουαλική ζωή αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Η προάσπιση αυτού του δικαιώματος απαιτεί την εκπαίδευση και την πληροφόρηση σε θέματα σεξουαλικότητας όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες (ΑμεΑ)?
Τα άτομα με κινητικούς περιορισμούς ,παρά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, είναι σεξουαλικά όντα με σεξουαλικές φαντασιώσεις, συναισθήματα και φιλοδοξίες όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στο σεξ, τον έρωτα και την αγάπη, δηλαδή στην ουσία το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή.
Σε κάθε σχέση οι δύο σύντροφοι χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους τα αισθήματα του συντρόφου τους και να συζητούν για τις δυσκολίες που προκύπτουν ώστε να διατηρούν υγιή τη σχέση τους. Οι προβληματισμοί ατόμων με κινητικές δυσκολίες καθώς και των συντρόφων τους πολύ συχνά αφορούν τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος σε αρθρώσεις καθώς και οι δυσκολίες κίνησης με τις τεχνητές αρθρώσεις που έχουν αντικατασταθεί (αρθροπλαστικές ισχίων, γονάτων ) είναι οι συχνότερες αιτίες.
Παρατίθενται προτεινόμενες στάσεις σεξουαλικής επαφής που προσφέρουν ασφάλεια στις αρθρώσεων, άνεση κ ταυτόχρονα ικανοποίηση .
Μαξιλάρια μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τα γόνατα ή την πλάτη ή παράπλευρα για στήριξη και άνεση.
Περισσότερα στο link που ακολουθεί: http://arthritis.org.gr/kinitikoi-periorismoi-kai-sexualikotita-isxia/