Παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, ο ακριβής αριθμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παραμένει σκοτεινός...
Παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, ο ακριβής αριθμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παραμένει σκοτεινός. Τα τείχη που υψώνονται μεταξύ μιας οικογένειας και του έξω κόσμου προσφέρουν το αίσθημα της ασφάλειας στους δράστες, οι οποίοι σθεναρά υποστηρίζουν πως ότι συμβαίνει εντός του σπιτιού δεν αφορά κανέναν («τα εν οίκω μη εν δήμω» όπως έλεγαν και οι παλιοί). Ο συζυγικός/συντροφικός βιασμός θεωρείται δικαίωμα, ενώ η εκάστοτε μορφή παιδικής κακοποίησης αιτιολογείται με τα πιο παράλογα επιχειρήματα (π.χ. η σωματική κακοποίηση ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης).
Ποιά είναι όμως εκείνα τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν μια κακοποιητική οικογένεια και κατά πόσο είναι δυνατή και αποτελεσματική η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη)? Και το κυριότερο: πως στεκόμαστε όλοι εμείς απέναντι σε ένα τέτοιο περιστατικό ως γείτονες, εκπαιδευτικοί, συγγενείς, οικογενειακοί ιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας? Πως να ξεπεράσουν το φόβο τα παιδιά και να καταγγείλουν την ίδια τους την οικογένεια όταν εμείς που είμαστε «έξω από αυτό» φοβόμαστε την επώνυμη καταγγελία?
Θεματολογία Σεμιναρίου:
Ενδοοικογενειακή βία: ορισμοί, προσεγγίσεις και μύθοι
Συζυγική/συντροφική βία
Το σύνδρομο της κακοποιημένης γυναίκας
Παράγοντες υψηλού κινδύνου
Παιδική κακοποίηση εντός της οικογένειας: είδη, χαρακτηριστικά θυτών – θυμάτων
Το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’αντιπροσώπου
Πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη
Καταγγελία: ανάγκη, αδιαφορία ή άγνοια?
Παρουσίαση περιστατικών
Συζήτηση – σχολιασμός
Εισηγητής: Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc),
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ημερομηνία Τετάρτη 01/10
Ώρα 5.00μ.μ.-7.00μ.μ.
Τοποθεσία «Ενάργεια»
Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας 210-80.68.212 και 694-996.7997
Κόστος 10 ευρώ