Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Τουρισμού τουλάχιστον το 50% των ταξιδιωτών, ιδιαιτέρως αυτών που ταξιδεύουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, αναφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ή μετά την επάνοδο, οφειλόμενο στο ταξίδι.

Είναι σημαντικό λοιπόν εάν είστε ηλικιωμένος, χρονίως πάσχων, ή σχεδιάζετε να επιδοθείτε σε επίπονα σπορ κατά την διάρκεια της εκδρομής να εξεταστείτε ιατρικώς.

Οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ιδιαιτέρως, ενδέχεται να μην μπορούν να υποβληθούν σε πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, λόγω της πτώσεως του οξυγόνου κατά την πτήση, ή να χρειαστούν χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου και ενισχυτική αγωγή κατά την πτήση.

Εάν είστε χρονίως πάσχων ή ηλικιωμένος καλό είναι να πάρετε στις χειραποσκευές σας πρόσφατο καρδιογράφημα , ενώ εάν πάσχετε από διαβήτη υπό ινσουλίνη και ταξιδεύετε μόνος σας καλό είναι να φέρετε ειδική περιχειρίδα, όπου αναγράφεται ο τύπος και η δόση της ινσουλίνης.

Μην αμελήσετε τις ειδικές ενέσεις εάν πάσχετε από σοβαρές θανατηφόρες αλλεργίες.

Εκτός των εμβολίων που πρέπει να γίνονται αναλόγως προορισμού του ταξιδιού, σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού είναι η διάρροια.

Για να προφυλαχτείτε από την διάρροια των ταξιδιωτών, μην καταναλώνετε ωμά , μισοψημένα τρόφιμα ή μαγειρεμένα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές κατά τα ταξίδια σας. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό και καταναλώνετε εμφιαλωμένα ποτά και νερά.

Η κατάψυξη δεν φονεύει τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια, επομένως να αποφεύγετε τα παγάκια που παρασκευάζονται από κοινό νερό ή είναι αμφιβόλου προελεύσεως.

Εάν ταξιδέψετε σε θερμά μέρη:

  • Μην κυκλοφορείτε έξω κατά τις ώρες της υψίστης ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη άνω του 25
  • Πίνετε πολλά υγρά
  • Αποφεύγετε τα βαριά γεύματα.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσετε στα θύματα του καύσωνα

  • Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.
  • Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.
  • Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίνετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

Δυστυχώς,  σημαντικά προβλήματα, που παρουσιάζουν έξαρση κατά την διάρκεια των ταξιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα ατυχήματα.

Χρησιμοποιείτε απαραιτήτως προφυλακτικό κατά τις ερωτικές επαφές. Πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα ατυχήματα στις διακοπές αφορούν χρήστες μοτοσυκλέτας, οδικά ταξίδια κατά την νύχτα, πόση αλκοόλ και άτομα που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας.

Αποφύγετε λοιπόν τα δίκυκλα, την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, τα νυχτερινά ταξίδια και χρησιμοποιείτε ανελλιπώς ζώνη στο αυτοκίνητο.

Στο φαρμακείο σας, στην εξοχή, καλό είναι να υπάρχουν:

  • Γάζες αντισηπτικά και ελαστικός επίδεσμος. Σε περίπτωση τραύματος πρέπει να επικοινωνείτε με τους γιατρούς για αντιτετανικό ορό, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί για τέτανο, εμβόλιο που καλό είναι να το κάνετε προ του ταξιδιού ανεξαρτήτως προορισμού
  • Χάπια για αλλεργία. Σε περιπτώσεις έντονων αλλεργικών καταστάσεων, ενδέχεται να χρειαστείτε και ένεση.
  • Λοσιόν για τσιμπήματα από έντομα
  • Ασπιρίνη και χάπια παρακεταμόλης
  • Κρέμα για μύκητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού