Πολλοί είναι οι άνθρωποι που λατρεύουν τα ζώα και θα ήθελαν πολύ στην οικογένειά τους να προστεθεί ένας μικρός (ή μεγάλος) χνουδωτός φίλος. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα. Πώς μπορείτε λοιπόν να έχετε ένα ζωάκι στο σπίτι σας, χωρίς να δείτε τα συμπτώματα της αλλεργίας σας να υποτροπιάζουν;

Λέπια αντί για… χνούδι

Πολύ λιγότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ψάρια, σε σχέση με όσους έχουν αλλεργία στις γάτες ή στους σκύλους. Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινός μύθος ότι τα συμπτώματα αλλεργίας προέρχονται από το χνούδι των ζώων. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα οφείλονται σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα των ζώων, όπως και στα σάλια και στα ούρα τους.

Δεν υπάρχουν “υποαλλεργικά” ζώα

Μερικές φορές, θα δούμε ορισμένες ράτσες σκυλιών να διαφημίζονται ως υποαλλεργικές. Δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ απόλυτα σίγουροι για αυτό. Ακόμα και αν δεν αφήνουμε το σκυλί μας να μπαίνει στο σπίτι, μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα όταν το χαϊδεύουμε, καθώς τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα των κατοικίδιων κολλούν πάνω στα ρούχα μας. Πάντως, υπάρχει περίπτωση ορισμένα άτομα όντως να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές ράτσες σκυλιών.

Όχι ζωάκια στο υπνοδωμάτιο

Προσπαθήστε να απαγορεύσετε την είσοδο του κατοικίδιού σας στον χώρο που κοιμάστε, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα.

Κάτω!

Αν επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να μπαίνει στο σπίτι, προσπαθήστε να του μάθετε να μην ανεβαίνει στα έπιπλα. Όταν ταξιδεύετε μαζί του και το έχετε στο αυτοκίνητο, αγοράστε ένα ειδικό κλουβάκι. Εναλλακτικά – επειδή τα κατοικίδια, και ειδικά οι γάτες, έχουν την τάση να επιλέγουν μέρη του σπιτιού ως “δικά τους” – καλύψτε τα με ένα σεντόνι, που θα παγιδεύει τα νεκρά κύτταρα, και φροντίστε να το πλένετε τακτικά.

Πλύσιμο και βούρτσισμα

Το καθημερινό βούρτσισμα και το εβδομαδιαίο πλύσιμο θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτές τις πράξεις λόγω της αλλεργίας σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον. Αν έχετε ζωάκι που μένει σε κλουβί (όπως ένα κουνέλι, χάμστερ ή σκιουράκι) και φοβάστε ότι θα έχετε αλλεργική αντίδραση στα ούρα του, προσπαθήστε να μην καθαρίζετε το κλουβί μόνοι σας, ή να φοράτε γάντια και μάσκα.

Καθαρίστε τακτικά τα χαλιά σας

Τα χαλιά σας παγιδεύουν μέσα τους μεγάλες ποσότητες από νεκρά κύτταρα, που σημαίνει ότι – ακόμα και αν το ζωάκι σας δεν βρίσκεται στον χώρο – υπάρχει ακόμα κίνδυνος να εμφανίσετε κάποια αλλεργική αντίδραση. Η συμβουλή των ειδικών θα ήταν να αποφεύγετε τα χαλιά εντελώς, αν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή, προτιμήστε χαλιά που είναι χαμηλά. Προσπαθήστε να τα καθαρίζετε με ατμό συχνά.

Χρησιμοποιήστε καθαριστή αέρα

Τα νεκρά κύτταρα μπορεί να βρίσκονται και στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, άρα θα ήταν καλό να επενδύσετε σε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA, και να τον χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα.

Μιλήστε με τον αλλεργιολόγο σας

Ακόμα και αν λάβετε όλα τα παραπάνω μέτρα, μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσετε συμπτώματα που θα σας ενοχλούν. Μιλήστε με τον αλλεργιολόγο σας για να συζητήσετε σχετικά με πιθανές λύσεις και θεραπείες, ώστε να μπορείτε να ζείτε αρμονικά με τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού