Τα τριγλυκερίδια είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Τα περισσότερα από τα λίπη που τρώμε είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων. Εάν η θερμιδική μας πρόσληψη είναι υψηλή, ο οργανισμός αποθηκεύει τις θερμίδες που περισσεύουν στον λιπώδη ιστό με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Το ήπαρ έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων.
Στο αίμα, τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν συνδεόμενα με τα χυλομικρά και την VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).
Μέτρηση
Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων του αίματος γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία. Παρά το γεγονός ότι το εύρος της φυσιολογικής διακύμανσης των τριγλυκεριδίων μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί το κάθε εργαστήριο, επίπεδα από 50-149 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικά.
Διαταραχή των τριγλυκεριδίων
Η διαταραχή των τριγλυκεριδίων του αίματος είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Συνηθέστερα πρόκειται για αύξηση των τριγλυκεριδίων λόγω υπερβολικής θερμιδικής πρόσληψης (παχυσαρκία), κακού μεταβολισμού (μεταβολικό σύνδρομο), διαβήτη ή λήψης τοξικών ουσιών. Σπανιότερα υπάρχουν άλλα υποκείμενα αίτια όπως κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές.
Η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε αρκετά άτομα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Όταν η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα (μια επικίνδυνη νόσο του παγκρέατος), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. αύξηση σακχάρου, κάπνισμα) συντελεί στην εμφάνιση αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας και εκδηλώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων, αγγειακής άνοιας.
Η αύξηση των τριγλυκεριδίων στα πλαίσια μεταβολικού συνδρόμου εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους, όπως είναι η εμφάνιση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, ανακοπής. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχει ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι η κακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα, θώρακα και άκρα, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, τα παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL, αρτηριακή πίεση αίματος οριακά φυσιολογική ή υψηλή, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική ή υψηλή. Tα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του ήπατος και να συντελέσουν στη δημιουργία χολόλιθων και λιπώδους διήθησης ήπατος.
Χαμηλά επίπεδα
Τα χαμηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι σπανιότερο πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Ωστόσο, πολλές φορές αποτελεί αποτέλεσμα υποκείμενης παθολογίας όπως διαταραχών ορμονών, καταστάσεων κακής εντερικής απορρόφησης ουσιών, ηπατικών νοσημάτων, νευρικής ανορεξίας.
Κατά τη λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα εντοπίσει το αίτιο της διαταραχής των τριγλυκεριδίων, θα διαπιστώσει εάν το πρόβλημα προκαλεί βλάβες στα οργανικά συστήματα, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους.
Θεραπεία
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Ειδικά διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και βότανα εναλλακτικής ιατρικής χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση των τριγλυκεριδίων, ώστε ο ασθενής να μπορεί να αποφύγει το χημικό φάρμακο ή να λάβει την ελάχιστη δόση χημικού φαρμάκου και να ελαχιστοποιηθούν σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη διαφορική διάγνωση και θεραπεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024