Πολλά απο τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος εκτός βέβαια απο τα φάρμακα που ενισχύουν την γονιμότητα μπορεί να επηρεάσουν προς το κακό την ωορρυξία, ή άλλα θέματα, που σχετίζονται μ' αυτήν. Αξίζει να σκεφτείτε τι φάρμακα καταναλώνετε. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά δεν επηρεάζουν. Στη λήψη φαρμάκων, υπάγονται και άλλες ουσίες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και άλλες ουσίες, που μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κάθε φάρμακο που παίρνετε μπορεί να επηρρεάσει τη γονιμότητά σας. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής σύνδεση υπογονιμότητας και λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Θα πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε το γιατρό σας ότι προσπαθείτε να συλλάβετε, όποτε εκείνος σας δίνει κάποιο φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τις ακτινογραφίες, είτε αυτές είναι σώματος, είτε αυτές είναι δοντιών. Μερικά φάρμακα όπως είναι παράδειγμα τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στο μωρό, και άλλα, όπως είναι η ουσία δαναζόλη, απαιτούν την διακοπή της λήψης τους για κάποιο χρόνο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για κάποια σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για κάποια φάρμακα κατά της ακμής , που βασίζονται στην υπερβολική λήψη της βιταμίνης Α.
Τα μη στερεοειδή αντιφεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που δρούν σε πολλές αρθροπάθειες και πόνους των οστών, μπορεί να καθυστερήσουν τη ρήξη του ωαρίου στις γυναίκες. Η παρακεταμόλη γενικά θεωρείται πιο ασφαλής απο την ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να περιέχουν κωδείνη η οποία έχει συνδεθεί με ανωμαλίες διαπλάσεως του εμβρύου. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις κρέμες, αλοιφές, κολπικά υπόθετα και αποσμητικά του κόλπου. Ορισμένα αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποξηραίνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου.
Η ινδική κάναβις μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο, επηρεάζοντας επίσης και τη διαίρεση του κυττάρου. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν τη σύληψη ή πριν την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών σε βάρος εμβρύων.
Βλαπτικές επιδράσεις έχουν επίσης οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, και η κοκαϊνη, τα ναρκωτικά φάρμακα όπως η ηρωϊνη και η μεθαδόνη. Επίσης ορισμένοι διαλύτες καθώς και η κόλα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανωμαλίες στο έμβρυο.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταστεί εντελώς σαφές, αλλά εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά συζητήστε το με το γιατρό σας και δείτε το εάν μπορεί να σας βοηθήσει με κάποιο άλλο τρόπο εκτός απο φάρμακα. Βοηθητικές τεχνικές είναι εκείνες της χαλάρωσης, της υπνοθεραπείας, φυτοθεραπείας ή ρελεξολογίας.
Ανδρες και φάρμακα
Τα κυτταροστατικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το σπερματοδιάγραμμα στους άνδρες. Τα ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα που μειώνουν αρτηριακή πίεση, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;