Η ομοιοπαθητική ξεκίνησε το 1796 απο το Γερμανό Σάμουελ Χάνεμαν. Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην αρχή του ότι εάν δώσουμε στον ασθενή κάποιο φάρμακο που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που έχει ο ασθενής, έχουμε θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν δώσουμε σε έναν απλό άνθρωπο, μή ασθενή, φλοιό απο το δένδρο της κινίνης ο φλοιός αυτός θα του προκαλέσει τα συμπτώματα της ελονοσίας. Εάν τώρα, δώσουμε μία μικρή ποσότητα της ουσίας αυτής σε έναν ασθενή ο οποίος πάσχει από ελονοσία τότε ο ασθενής αυτός θα θεραπευτεί. Αυτή είναι η θεραπεία των ομοίων. Στην ομοιοπαθητική , δεν υπάρχουν φάρμακα αλλά ασθενείς. Ο ομοιοπαθητικός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό προσπαθώντας να διαπιστώσει σε ποιά ιδιοσυγκρασία βρίσκεται ο ασθενής του. Στην περίπτωση που η ιδιοσυγκρασία διαπιστωθεί με ακρίβεια, τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι θεαματικά. Δεν είναι τυχαίο που η ομοιοπαθητική έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποτελεσματική. Ο Ομοιοπαθητικός θα αναγράψει κάποιο φάρμακο το οποίο θα βρίσκεται σε κάποια μικρή ή μεγάλη δυναμοποίηση . Δυναμοποίηση είναι ο αριθμός των δονήσεων στο οποίο βρίσκεται το φάρμακο προκειμένου να δυναμοποιηθή. Στην υπογονιμότητα , η ομοιοπαθητική μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και στους δύο συντρόφους. Με την ομοιοπαθητική μπορεί να έχουμε βελτίωση του σπέραματος στον άνδρα, βελτίωση της ποιότητας ωαρίου στη γυναίκα και πολλές φορές ακόμη ίσως και αύξηση της διαβατότητας των σαλπίγγων.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία, εκτός από το σωματικό επίπεδο, θα βελτιώσει το πνευματικό και συναισθηματικο επίπεδο, και θα προσπαθήσει να ανατάξει τυχόν ενεργειακά μπλοκαρίσματα που υπάρχουν στην ενέργεια του οργανισμού σας. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συνδυαστεί και με τη λήψη φαρμάκων για την υπογονιμότητα πολλές φορές.
Οπως γίνεται και με την ρεφλεξολογία, έτσι και με την ομοιοπαθητική, η κατάσταση μπορεί στην αρχή να χειροτερέψει πρίν βελτιωθεί. Αυτό ονομάζεται αρχική επιδείνωση και μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και 20 μέρες στην αρχή της θεραπείας. Μπορεί να εμφανισθεί σαν ένα δερματικό εξάνθημα, ή σαν εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων που δεν είχατε προηγουμένως, μετά από αυτά όμως, θα υπάρξει βελτίωση. Η αρχική επιδείνωση, δεν εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου το ομοιοπαθητικό φάρμακο που χορηγήθηκε δεν ήταν το κατάλληλο. Στην ομοιοπαθητική θα πρέπει να αποφύγουμε τη λήψη καφέ και μέντας, καθώς και πολύ λίγων άλλων ουσιών όπως είναι το χαμομήλι κ.λ.π. Θα πρέπει επίσης να αποφύγουμε την καμφορά , τον ευκάλιπτο, και τις μέντες, επειδή όλα αυτά μπορεί να αντιδοτήσουν τη θεραπεία. Παρ' όλα αυτά σε άτομα που είναι δύσκολο να κόψουν τον καφέ, η περίπτωσίς τους μπορεί να εξεταστεί , εξατομικευμένα, και ο ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να τους πεί εάν στην περίπτωσή τους χρειάζεται ή διακοπή του καφέ ή όχι.

Εχουν γίνει δύο μελέτες πάνω στην επίδραση της ομοιοπαθητικής στην υπογονιμότητα, και δημοσιεύτηκαν στην Γερμανία το 1993. Στην πρώτη είχαμε 6 εγκυμοσύνες σε 2 συγκριτικές ομάδες, αλλά και οι 6 της ομοιοπαθητικές ομάδες πήραν ένα μωρό στο σπίτι, ενώ στην άλλη μονάδα οι 4 από τις 6 απέβαλαν. Στην άλλη μελέττη εξετάστηκαν 119 γυναίκες με υπογονιμότητα, οι οποίες έλαβαν ομοιοπαθητικοί θεραπεία. 25 από αυτές έμειναν έγκυες. Υπήρχαν μόνο δύο αποβολές.
Στην ομοιοπαθητική, δεν μπορούν να δοθούν ειδικές οδηγίες απο το άρθρο αυτό για το τί φάρμακα θα πρέπει να παίρνετε , διότι για την ίδια περίπτωση το φάρμακο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό στα διάφορα άτομα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ομοιοπαθητική θεωρείται απο το συγγραφέα απαραίτητο συμπλήρωμα στο ζευγάρι όπου υποφέρει απο υπογονιμότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024