Η κιρσοκήλη είναι μια συγγενής διαταραχή στον άντρα. Κάτι δηλαδή με το οποίο έχει γεννηθεί. Είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως και πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια (όπως οι κιρσοί στα πόδια). Πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι (95%), και αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Σπανιότερα εμφανίζεται στον δεξί όρχι ή και στους δύο μαζί. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξεταστεί και η πιθανότητα ύπαρξης κάποιας άλλης πάθησης (πχ. νεοπλασία του νεφρού).
Ποσοστά
Η κιρσοκήλη δεν είναι σπάνια πάθηση, καθώς επηρεάζει το 12-15% του αντρικού πληθυσμού και το 30% περίπου των αντρών με υπογονιμότητα. Είναι μια ύπουλη νόσος η οποία δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Μπορεί να δώσει ένα αίσθημα βάρους, και να προκαλέσει ένα ήπιο άλγος (ειδικά στην όρθια θέση). Τις περισσότερες φορές όμως ανακαλύπτεται τυχαία μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια γονιμοποίησης ή μετά από τυχαίο έλεγχο με υπέρηχο οσχέου. Το βασικό πρόβλημα με την κιρσοκήλη είναι ότι προκαλεί διαταραχές στην ανάπτυξη του εφηβικού όρχεως και ότι επηρεάζει τη γονιμότητα, μερικές φορές σε πολύ σοβαρό βαθμό.
Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς η κιρσοκήλη δεν είναι πάντα ορατή ούτε και ψηλαφητή. Σε όρθια θέση και με αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, ο ουρολόγος μπορεί να τη διαγνώσει εφόσον είναι 2ου ή 3ου βαθμού. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα οσχέου (έγχρωμο triplex).
Διάγνωση
Εφόσον γίνει η διάγνωση, ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα σπερμοδιαγράμμα, επειδή η κιρσοκήλη προκαλεί μια προοδευτική βλάβη των όρχεων. Θα πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
Η μοναδική θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική με την απολίνωση των φλεβών που έχουν ανεπάρκεια. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανοικτή τομή (η τομή είναι πολύ μικρή και δεν γίνεται διάνοιξη των κοιλιακών μυών) ή με μικροχειρουργική. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την επόμενη μέρα με περιορισμούς στην άρση βαρών και στην ερωτική επαφή για 15 μέρες. Η διόρθωση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει ή να διατηρήσει την ποιότητα του σπέρματος και υπάρχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας που φαίνονται στο σπερμοδιαγράμμα 3-4 μήνες μετά την επέμβαση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών