Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία, καθώς μόνο το 20% των ασθενών έχει ενοχλήσεις ή πονάει. Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση της συχνότητα της χολολιθίασης σε νέους.
Παράλληλα οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο ευάλλωτες από τους άντρες, ενώ αρνητική επίδραση έχει και η εγκυμοσύνη. Επιπλέον, οι μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις βάρους συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος.
Οι πέτρες τις περισσότερες φορές προειδοποιούν με πόνο στο δεξί μέρος της κοιλιάς στο σημείο που τελειώνουν οι πλευρές. Μάλιστα ο πόνος αυτός γίνεται εντονότερος μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι ένα "μήνυμα" για να επισκεφθείτε γιατρό. Οι γαστρεντερολόγοι τονίζουν ότι κάθε πόνος ή ενόχληση στο δεξί μέρος της κοιλιάς, στο σημείο κάτω από τα τελευταία πλευρά του θώρακα, δεν πρέπει να αγνοείται.
Αν αγνοήσετε τα σημάδια τότε αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα τα οποία μπορούν να πάνει...μακρυά αφού αν η χολολιθίαση δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει οξεία χολοκυστίτιδα. Τότε οι πέτρες προκαλούν φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και ο ασθενής εμφανίζει ισχυρό πόνο στην κοιλιά που μπορεί να αντανακλάται και στην πλάτη δεξιά. Όσο περνά ο καιρός μπορεί να παρουσιαστούν ναυτία, εμετός, πυρετός. Αλλο πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει είναι ο αποφρακτικός ίκτερος.
Δηλαδή μικρές πέτρες από τη χοληδόχο κύστη κατεβούν μέσα από τον χοληδόχο πόρο, στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο) και τον φράζουν. Τότε η χολή, αδυνατώντας να φτάσει στο έντερο, λιμνάζει στο ήπαρ και μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες