Η νόσος του Crohn είναι ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και οι τροφές που θα προκαλέσουν έξαρση είναι τόσο διαφορετικές για τον κάθε ασθενή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συμπτώματα που εμφανίζονται – κάποιοι ασθενείς υποφέρουν από κράμπες στο στομάχι και ναυτία, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα και κόπωση. Παρομοίως, και οι συμβουλές που έχουν σκοπό να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μιας έξαρσης της νόσου του Crohn μπορεί να μην δουλεύουν για όλους τους ασθενείς. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την εξέλιξή σας και να βρίσκεστε σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό σας.

Επειδή όμως το 2021 συνεχίζει να είναι δύσκολο, και αυτό το στρες μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή σας, ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας καλύτερα.

Μην φοβάστε τα κακά συναισθήματα

Τα αισθήματα κατάθλιψης είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στους ασθενείς με νόσο του Crohn. Το στρες και η απελπισία που όλοι έχουμε νιώσει τον τελευταίο χρόνο (πέρασε κιόλας ένας χρόνος, ε;) μπορούν να κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση αν τα καταπιέζουμε και δεν τα εκφράζουμε. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, μιλήστε σε έναν δικό σας άνθρωπο ή και σε έναν ειδικό, αν πιστεύετε ότι το έχετε ανάγκη. Το περιττό στρες, όμως, μόνο κακό μπορεί να κάνει, ψυχολογικά και σωματικά.

Κάντε γυμναστική

Η τακτική γυμναστική, σε πολλούς ασθενείς, έχει βοηθήσει στη σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και μέσα από έρευνες, συνεπώς είναι ο καλύτερος λόγος να βγείτε για τρέξιμο, ή να κάνετε μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος στο σπίτι.

Να είστε προετοιμασμένοι

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα το σώμα σας, τα συμπτώματά σας αλλά και τα πράγματα που είναι πιο πιθανό να σας πυροδοτήσουν μια έξαρση – είτε διατροφικά, είτε στρεσογόνες καταστάσεις. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε και πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, γλιτώνετε πολύ στρες. Ενημερώστε για την πάθησή σας άτομα που ίσως να χρειάζεται να γνωρίζουν, όπως στην δουλειά.

Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε τον γιατρό σας οτιδήποτε

Ως συνέχεια του “εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας”, εσείς επίσης είστε ο καλύτερος κριτής για το πότε κάτι φαίνεται να πηγαίνει στραβά. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού