Για τους ασθενείς που πάσχουν από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, η διαχείριση του στρες και των αλλαγών στην διάθεση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Είναι κουραστικό, και μπορεί να γίνει καταστροφικό για την ομαλή ροή της καθημερινής ζωής. Τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς γνωρίζουμε ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να εκδηλωθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον έναν ασθενή στον άλλο.
Αυτές οι μικρές συμβουλές, όμως, θα σας βοηθήσουν.
Βρείτε λίγο χρόνο για να ξεσπάσετε
Είναι πολύ λογικό να έχετε μέσα σας ένα σωρό αισθήματα που πρέπει να εκφραστούν. Βρείτε κάποιο κενό στον χρόνο σας (όσο συχνά επιθυμείτε), που να μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα, ή απλά να ξεσπάσετε. Αν υπάρχει κάποιο άτομο που μπορεί να σας ακούσει και να μην σας κρίνει θα ήταν καλό. Αλλά μπορείτε να ξεσπάσετε και μόνοι σας: από το να χορεύετε με δυνατή μουσική, μέχρι το να πάτε για μία ώρα στο γυμναστήριο, η διάθεσή σας θα βελτιωθεί.
Εστιάστε την προσοχή σας αλλού
Αν παρατηρήσετε να αλλάζει απότομα η διάθεσή σας, αντί να σκέφτεστε γιατί συνέβη, και τι κάνατε λάθος και αν η αντίδρασή σας ήταν υπερβολική (σκέψεις που σας γεμίζουν με ακόμα περισσότερο στρες), εστιάστε την προσοχή σας στο να ξεπεράσετε το πρόβλημα που υπάρχει εκείνη την στιγμή. Εναλλακτικά, κάντε κάτι εντελώς διαφορετικό, που θα σας αποσπάσει την προσοχή.
Προετοιμαστείτε καταλλήλως
Για μερικούς ασθενείς με ΔΕΠΥ, μια απότομη αλλαγή της διάθεσης προς το χειρότερο μπορεί να συμβεί την πιο ακατάλληλη στιγμή, συνεπώς πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή πράγματα (ή άτομα) που θα σας αποσπάσουν την προσοχή, ώστε να μην πέσετε στην παγίδα της κατάθλιψης.
Ελέγξτε την προσοχή σας
Οι ασθενείς με ΔΕΠΥ δεν πάσχουν από πολύ μικρό πεδίο προσοχής, αυτό είναι (ως ένα σημείο) μύθος. Απλώς η προσοχή τους δεν ελέγχεται εύκολα, και αυτό μάλιστα μπορεί να δράσει με τον αντίθετο τρόπο, με το να δίνουν δηλαδή τρομακτική προσοχή σε κάποια πράγματα. Αν καταφέρετε να δαμάσετε αυτή την έντονη προσοχή προς όφελός σας, τότε τα συμπτώματά σας θα γίνουν πιο εύκολα να τα διαχειριστείτε.
Κάντε συχνά γυμναστική
Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η τακτική γυμναστική ελαττώνει το στρες, βελτιώνει την υγεία και μας βοηθάει να ζούμε πολύ καλύτερα. Πόσο μάλλον, οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με την γυμναστική μπορούν αμέσως να μας φτιάξουν την διάθεση.
Το χιούμορ βοηθάει
Όσο περισσότερο ασχολείστε με αυτές τις μικρές κρίσεις και τις απότομες αλλαγές στην διάθεση, τόσο περισσότερα αρνητικά αισθήματα συγκεντρώνετε μέσα σας. Δοκιμάστε να δείτε την κατάσταση με χιούμορ και λίγο αυτοσαρκασμό, και θα αισθανθείτε καλύτερα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές