Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία. Οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, επηρεάζουν περισσότερα από 180 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, με περίπου το μισό των οποίων να είναι γυναίκες, και οι επιπτώσεις εκτός από σωματικές, είναι και ψυχολογικές. Η ρευματοειδής αρθίτιδα, συγκεκριμένα, επηρεάζει 3 φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Αυτές οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι προκαλούνται από τη μακροπρόθεσμη φλεγμονή που διαρκεί από μήνες έως χρόνια και η οποία προκύπτει από την καταπολέμηση επιβλαβών ερεθισμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πόνος και η βλάβη στις αρθρώσεις, αλλά και τα συχνά γαστρεντερικά προβλήματα είναι μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα αυτών των αυτοάνοσων παθήσεων. Ακόμα χειρότερα, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο αυτά τα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, η οποία με την σειρά της επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις φλεγμονές.

Και, ναι, όλα αυτά ακούγονται πολύ ζοφερά, και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με το που λάβετε την διάγνωσή σας. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να επανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας και να διαπρέψετε. Πάρτε για παράδειγμα την Caroline Wozniacki, νικήτρια Grand Slam, μία από τις σημαντικότερες και πιο βραβευμένες τενίστριες παγκοσμίως, η οποία ταυτόχρονα πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα - έλαβε την διάγνωσή της το 2018.  Και τώρα συνεργάζεται με την καμπάνια Advantage Hers της UCB για να ενημερώσει περισσότερο κόσμο, και ειδικά γυναίκες, για το πώς μπορούν να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους, παρά τη διάγνωση αυτή και το στρες που μπορεί να την ακολουθήσει. Και αυτές είναι μερικές συμβουλές για να το καταφέρετε και εσείς.

Κρατήστε συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία με τον γιατρό σας

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με έναν γιατρό είναι ζωτικής σημασίας για μια ομαλή ζωή με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Παρακολουθήστε τα ερεθίσματα, τα συμπτώματά σας, το πρόγραμμα θεραπείας και τη γενική καθημερινή σας υγεία. Με αυτές τις συζητήσεις μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο.

Ενημερωθείτε και βάλτε τον εαυτό σας πρώτο

Θυμηθείτε να βάζετε τον εαυτό σας πάνω από όλα και να διαχειρίζεστε μόνοι σας την κατάστασή σας όσο μπορείτε. Μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορείτε για την πάθησή σας, μπορείτε να αποκτήσετε το πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το σώμα σας. Αισθάνεστε ότι θέλετε να κάτσετε στον καναπέ με τις πιτζάμες σας; Κάντε το. Νιώθετε ότι θέλετε παρέα; Καλέστε τους φίλους σας. Να θυμάστε, εσείς έχετε τη νόσο, εσείς θέτετε και τους κανόνες.

Βρείτε ένα καλό σύστημα υποστήριξης

Φίλοι και οικογένεια, δηλαδή, που θα βρίσκονται δίπλα σας όχι μόνο για να σας βοηθήσουν σε στιγμές σωματικής ή ψυχολογικής ανάγκης, αλλά και για να σας ακούσουν και να καταλάβουν τι περνάτε, ώστε να νιώθετε λιγότερη μοναξιά μέσα σε αυτή την νόσο. Την ίδια στιγμή, η επαφή με άλλους πάσχοντες μέσω social media μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πως μιλάτε με ένα άτομο που καταλαβαίνει 100% την ζωή σας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των άλλων παθήσεων, καλό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, για να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο και υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία μας από κάθε άποψη, συνεπώς μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (και την υπέροχη, αντιφλεγμονώδη δράση τους) θα σας βοηθήσει.

Γυμναστείτε

Η άσκηση χαμηλής έντασης, όπως μια βόλτα ή σύντομο σε διάρκεια κολύμπι μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τις αρθρώσεις σας. Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας για να κάνετε πιο έντονη γυμναστική απ' ό,τι μπορείτε. Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή για τον οργανισμό μας και μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο πάνω στο σώμα μας και στις παθήσεις μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity 
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε