Αγωνία για το εμβόλιο της AstraZeneca προκλήθηκε μετά τις εμφανιζόμενες παρενέργειες των προηγούμενων ημερών. Εντούτοις από όλες τις πλευρές γίνεται έκκληση για ψυχραμία αλλά πάνω απ΄όλα για ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές. Μια σειρά από χώρες πάντως σταμάτησαν τους εμβολιασμούς, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει περαιτέρω.
Την προηγούμενη Πέμπτη αρχικά η Δανία διέκοψε προληπτικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Γερμανία επίσης έχει σταματήσει την χρήση του όπως και άλλες ευρωπαικές χώρες. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ως τώρα 30 περιστατικά διαταραχών πηκτικότητας μετά από το εν λόγω εμβόλιο, σε σύνολο 5 εκατ. εμβολιασμένων στον ευρωπαικό χώρο. Οι ενοχλήσεις εντούτοις δεν φαίνεται να είναι πιο συχνές απ΄ότι στον γενικό πληθυσμό.
Η ανησυχία βέβαια είναι έκδηλη και ειδικά μετά την επικείμενη έκτακτη σύσκεψη του Οργανισμού και με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει ποντάρει γενικά στα εμβόλια προκειμένου να αποφύγει να νοσήσει από COVID – 19.
Πως όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της εμφάνισης παρανεργειών αυτοί που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο; Ποιες πραγματικά είναι αυτές οι παρενέργειες και πότε πρέπει να αποτανθούν στον θεράποντα ιατρό οι εμβολιασμένοι;
Μία απλή καταγραφή των όσων πρέπει να ξέρει κανείς για το νέο αυτό σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, ίσως βοηθήσει για να κατανοήσουμε τι πραγματικά γίνεται με τις παρενέργειες.
Πρώτα απ΄όλα, δεν είναι ακόμη σαφές ότι αιτία για αυτές τις παρενέργειες είναι το προναναφερόμενο εμβόλιο. Οι θρομβώσεις, με λίγα λόγια μπορεί, να προκλήθηκαν από άλλες αιτίες. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αιτιακή συνάφεια, οι θρομβώσεις αυτές είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια.
Εντούτοις οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους αρκετές μέρες μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο για τα εμβόλια και τα βιοιατρικά φάρμακα Paul Ehrlich, ο παρατεταμένος ισχυρός πονοκέφαλος ή η στικτή δερματική αιμορραγία θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για να καταφύγουμε στον θεράποντα ιατρό μας και να υποβληθούμε σε θεραπεία.
Παρατεταμένα συμπτώματα
Αυτό όμως όταν τα συμπτώματα αυτά κρατούν για μέρες. Στην περίπτωση δηλαδή ενός πονοκεφάλου που εκδηλώνεται για μικρότερο χρονικό διάστημα, αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για κάποια σοβαρή παρενέργεια.
Τόσο τα ανυσματικά εμβόλια όπως τα εμβόλια κατά της COVID – 19 της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson όπως και τα εμβόλια mRNA της Biontech/Pfizer και της Moderna προκαλούν συχνότερα εμβολιαστικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα κοινά εμβόλια. Οι αντιδράσεις αυτές είναι δυσάρεστες όχι όμως επικίνδυνες και εξαφανίζονται όταν το εμβόλιο εξασθενίσει σταδιακά στο σώμα.
Παρενέργειες
Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους αντιμετωπίζουν μετά τον εμβολιασμό πόνο, πίεση, θερμότητα, κνησμό ή μώλωπες στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο. Πολύ συχνές αντιδράσεις περιλαμβάνουν επίσης κόπωση, δυσφορία, ρίγη ή αυξημένη θερμοκρασία, κεφαλαλγία, ναυτία και μυϊκό πόνο.
Ένα στα δέκα άτομα που εμβολιάστηκαν εμφανίζουν επίσης οίδημα στο σημείο της παρακέντησης, πυρετό με θερμοκρασία άνω των 38, έμετο και διάρροια. Σπάνια, σε έως και ένα στα εκατό άτομα, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως χαμηλότερη όρεξη, διογκωμένοι λεμφαδένες, εφίδρωση ή εξάνθημα.
Ακόμη και πριν από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού πάντως στην Γερμανία, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ο πληθυσμός έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένος σχετικά με τις αντιδράσεις εμβολιασμού που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Όχ στην καθυστέρηση
Το εμβόλιο πάντως της AstraZeneca αποτρέπει τη σοβαρή έως θανατηφόρα εξέλιξη της νόσου με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης - κατά περίπου 60 έως 80 τοις εκατό, συμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία. Συνεπώς, η καθυστέρηση των εμβολιασμών δεν είναι χωρίς κίνδυνο και μπορεί να κοστίσει ζωές.
Στη Γερμανία, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο μία φορά. Η δεύτερη δόση, η οποία απαιτείται για την πλήρη προστασία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλες μελέτες Φάσης ΙΙΙ, το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τον κίνδυνο covid- 19 κατά 80 τοις εκατό τουλάχιστον τρεις μήνες μεταξύ την χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}