Πολλά φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αν και υποσχόμενα σε κλινικές δοκιμές πρώιμου και μεσαίου στη συνέχεια απέτυχαν. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό θα συμβεί και με το donanemab της Eli Lilly, το οποίο έδειξε ασυνήθιστα καλά πρωταρχικά αποτελέσματα σε μια δοκιμή Φάσης II, με μικτά δευτερεύοντα αποτελέσματα.
Η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στο 15o Διεθνές Συνέδριο για τις ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 14 Μαρτίου, ενώ δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα και στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Το φάρμακο πέτυχε σημαντική επιβράδυνση της νόσου στην ενσωματωμένη κλίμακα αξιολόγησης νόσων του Alzheimer (iADRS). Επιπλέον, το φάρμακο επιβράδυνε τη συσσώρευση της μη φυσιολογικής πρωτεϊνης tau σε βασικές εγκεφαλικές περιοχές σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Ο David Knopman, ένας νευρολόγος και ερευνητής της άνοιας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, δήλωσε ότι δεδομένου του αριθμού των προηγούμενων αποτυχιών των κλινικών δοκιμών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, «εντυπωσιάστηκα από αυτά τα αποτελέσματα». Το περιέγραψε ως «ένα μικρό αλλά σημαντικό κλινικό όφελος», ενώ επεσήμανε ότι αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλη δοκιμή.
Οσον αφορά τις παρενέργειές του περιλαμβάνεται το οίδημα (ARIA-E) στο 26,7% των συμμετεχόντων που έλαβαν θεραπεία, με συνολική επίπτωση 6,1% να εμφανίσει συμπτωματική ARIA-E. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι μικρο-αιμορραγίες (7,6%) και η επιφανειακή σιδήρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος (13,7%), η ναυτία (10,7%) και η αντίδραση που σχετίζεται με την έγχυση (IRR) (7,6%). Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών στο σκέλος θεραπείας με donanemab, το 30,5%, διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος και τα μισά από αυτά αναφέρονται σε συμβάντα που σχετίζονται με το ARIA.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}