Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού (και πιθανότατα και για αρκετό καιρό αφού τελειώσει) οι ζωές μας έχουν γεμίσει με στρες. Για κάθε πιθανό λόγο. Θέματα υγείας, έλλειψη ανθρώπινης επαφής, εγκλεισμός, οικονομική ανασφάλεια...
Αν μη τι άλλο, όλοι έχουμε από αρκετούς λόγους ο καθένας για να αισθανόμαστε άσχημα. Το πρόβλημα είναι πως το συσσωρευμένο στρες που δεν εκτονώνεται με κάποιον τρόπο, και που δεν το διαχειριζόμαστε σωστά, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία μας αλλά και το σώμα μας πολύ αρνητικά.
Συμπτώματα κατάθλιψης
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι μόνο ψυχολογικά. Γίνονται και σωματικά, με αυξημένη κούραση ή νύστα, και απότομα αυξημένη ή μειωμένη όρεξη.
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερους πονοκεφάλους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, και οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες, τις έχουν δει να αυξάνονται σε συχνότητα ή και σε ένταση. Αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές συνδέονται με το αυξημένο στρες που βιώνουμε.
Τριχόπτωση
Αν δεν αντιμετωπίζατε ούτως ή άλλως πρόβλημα τριχόπτωσης, αλλά έχετε παρατηρήσει περισσότερες τρίχες να μαζεύονται στην αποχέτευση του ντους, τότε μπορείτε να ησυχάσετε: Η τριχόπτωση που προκαλείται λόγω του στρες, αντιστρέφεται μόλις καταφέρουμε να διαχειριστούμε το στρες καλύτερα.
Προβλήματα στα δόντια
Δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις εδώ: Αρχικά, είναι πιθανό λόγω του εγκλεισμού να έχουμε παραμελήσει την προσωπική μας υγιεινή και να μην βουρτσίζουμε τόσο τακτικά τα δόντια μας. Έπειτα, το έντονο στρες μπορεί να μας κάνει να τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, έστω προληπτικά, μπορεί να είναι πολύ σωστή κίνηση.
Ξηροδερμία, ειδικά στα χέρια
Οι περισσότεροι το έχουμε ζήσει σε κάποιον βαθμό, με το να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε συνεχώς αντισηπτικό. Το υπερβολικό πλύσιμο, αλλά και η συχνή χρήση αντισηπτικού καταστρέφουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και την αφήνουν σε κακή κατάσταση. Μια ενυδατική κρέμα θα το φτιάξει αυτό.
Προβλήματα στα μάτια
Είναι τα μάτια σας κόκκινα, πρησμένα και ευαίσθητα συνεχώς; Η πανδημία σίγουρα φταίει για αυτό, καθώς οι ώρες που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις οθόνες όταν δεν πρόκειται για δουλειά, αλλά και να επενδύσουμε σε ένα μπουκαλάκι σταγόνες για την ξηροφθαλμία.
Αύξηση βάρους
Η κακή διατροφή, τα αυξημένα delivery, τα γεύματα που προσπερνάμε για να βγάλουμε την δουλειά πιο γρήγορα... όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Αν έχετε ξεφύγει από μια πιο υγιεινή διατροφή, προσπαθήστε να επανέλθετε μαγειρεύοντας μόνοι σας γεύματα πλούσια σε λαχανικά και ποιοτική πρωτεΐνη, και επίσης ξεκινήστε να γυμνάζεστε περισσότερο.
Κακές συνήθειες
Αν καπνίζατε, είναι πιθανό να αυξήσατε τα τσιγάρα κάθε μέρα κατά την πανδημία. Βέβαια, μπορεί να ανήκετε και στην κατηγορία που άρχισε το κάπνισμα μέσα στην πανδημία. Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, αύξηση στην κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.
Πόνος στον αυχένα
Για αυτό φταίει η κακή στάση του σώματος και ίσως ότι όσοι δουλεύουμε από σπίτι μπορεί να περνάμε περισσότερες ώρες στον καναπέ ή σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή μας. Μην ξεχνάτε να κάθεστε με την πλάτη σας ίσια, αλλά και να κάνετε τακτικά διαλείμματα για μερικές διατάσεις. Προσοχή, επίσης, στα χέρια σας: Αν κρέμονται οι αγκώνες σας όσο δουλεύετε στο γραφείο και δεν υπάρχει υποστήριξη από την καρέκλα σας, τότε μπορεί να νιώσετε πόνο ή πιάσιμο στους καρπούς.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}