Τώρα που η τεχνολογία mRNA έχει την υποστήριξη του FDA, η Moderna αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της, που είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου για την εποχική γρίπη.
Η Moderna που αναπτύσσει την τεχνολογία mRNA-1010 ελπίζει να βελτιώσει τα παραδοσιακά εμβόλια γρίπης που είναι από 40% έως 60% αποτελεσματικά.
Η κλινική δοκιμή για το mRNA-1010 θα συμπεριλάβει τελικά 180 υγιείς ενήλικες για να ελέγξει την ασφάλεια του εμβολίου, πώς αντιδρούν οι ασθενείς και πόσο καλά λειτουργεί.
Η Moderna μπαίνει σε κλινικές δοκιμές έχοντας απέναντί της γίγαντες από τον φαρμακευτικό κλάδο και συγκεκριμένα τη Sanofi, την Pfizer και τη GlaxoSmithKline .
Δουλεύοντας με την Translate Bio, η Sanofi ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή ενός υποψήφιου εμβολίου εποχικής γρίπης τεχνολογίας mRNA τον Ιούνιο, αποκτώντας προβάδισμα απέναντι στη Moderna και στους άλλους ανταγωνιστές της.
Η τεχνολογία mRNA λειτουργεί διδάσκοντας τα κύτταρα ενός ασθενούς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στο σώμα και να παρακινήσει τη δημιουργία αντισωμάτων και επομένως την προστασία από έναν ιό. Ενώ η έγκριση των εμβολίων COVID-19 σηματοδότησε την πρώτη φορά που το mRNA εγκρίθηκε από τους ρυθμιστές, η τεχνολογία έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες.
Η Moderna έχει χρησιμοποιήσει εμβόλια mRNA σε δοκιμές στο παρελθόν, αν και στοχεύει σε συγκεκριμένα στελέχη γρίπης: Το 2019, παρουσίασε αρχικά δεδομένα από αρκετές δοκιμές φάσης 1 που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA κατά των ιών της γρίπης H10N8 και H7N9 "ήταν καλά ανεκτά και προκάλεσαν ισχυρές ανοσοαποκρίσεις. "
Αυτή η τελευταία προσπάθεια στοχεύει σε πολλαπλά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των A H1N1, H3N2 και της γρίπης B Yamagata και Victoria.
Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε ένα εμβόλιο mRNA COVID-19 που κέρδισε τη Moderna στην αμερικανική αγορά πέρυσι, βλέπει την τεχνολογία mRNA να αποτελεί μεγάλο μέρος του μέλλοντος του φαρμακευτικού γίγαντα. Η εταιρεία πιστεύει ότι η αποτελεσματικότητα 95% που παρατηρείται με το εμβόλιο COVID-19 θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια σημαντική βελτίωση για το ετήσιο εμβόλιο γρίπης.
Η Sanofi ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για τη διάθεση 476 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε ένα ειδικό εμβόλιο mRNA Center of Excellence σε μια προσπάθεια να γίνει ηγέτιδα στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά ενός ευρέος φάσματος μολυσματικών ασθενειών.
Παράλληλα και η GSK, συνεργάζεται με τη CureVac σε πέντε εμβόλια τεχνολογίας mRNA μέσω μιας συμφωνίας 294 εκατ. δολ..
Εκτός από τη γρίπη, η Moderna αναπτύσσει εμβόλια για τον ιό HIV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και άλλα.
Η βιοτεχνολογία εξετάζει επίσης τον συνδυασμό ορισμένων εμβολίων σε μία μόνο λήψη. Άλλες εταιρείες τις έχουν χτυπήσει και εκεί, όπως η Novavax, η οποία ήδη δοκιμάζει ένα εμβόλιο κατά της γρίπης σε ζώα.
Πηγές:
fiercebiotech.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}