Διατροφή

Διατροφή και φλεγμονή: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες όχι

Ποιες τροφές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και ποιες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών παθήσεων του οργανισμού;


Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021, 19:26

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Οι φλεγμονές στον οργανισμό μπορούν να επηρεαστούν από την διατροφή μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές, για παράδειγμα, επιδεινώνουν τις φλεγμονές, ενώ τα λαχανικά μας βοηθούν να τις αντιμετωπίσουμε και να τις προλάβουμε.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να βοηθήσει άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους να τις διαχειριστούν καλύτερα- όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, το άσθμα, η νόσος του Κρον και η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Οι τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια τέτοια διατροφή οφείλουν να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, να περιέχουν μια ευρεία γκάμα αντιοξειδωτικών στοιχείων, καθώς και ωφέλιμα λιπαρά. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι:

-Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός

-Τα φρούτα και ειδικά τα μούρα

-Τα λαχανικά, κάθε χρώματος

-Όσπρια όπως τα φασόλια

-Σπόροι και ξηροί καρποί

-Ελιές και ελαιόλαδο

-Δημητριακά ολικής άλεσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

-Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς

-Προβιοτικά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο γιαούρτι

Η ποικιλία είναι πολύ σημαντική, καθώς το κάθε τρόφιμο περιέχει διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την προφύλαξη από τις φλεγμονές. Επισημαίνουμε τα διάφορα χρώματα στα λαχανικά, επίσης, καθώς οι χρωστικές τους αποτελούν και οι ίδιες διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών - όπως το β-καροτένιο που δίνει το έντονο πορτοκαλί χρώμα στην γλυκοπατάτα, και μεταβολίζεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Οι τροφές που φαίνεται να επιδεινώνουν τις φλεγμονές, ειδικά σε άτομα που πάσχουν ήδη από φλεγμονώδη νοσήματα, είναι οι εξής:

-Οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή (όπως μπισκότα, ή αλλαντικά)

-Οι τροφές με πολλή ζάχαρη και πολύ αλάτι

-Τα μη υγιεινά λιπαρά, καθώς και τα τηγανισμένα λίπη

-Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί και ζυμαρικά)

-Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

-Η γλουτένη, μόνο για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

-Λαχανικά όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα, αν έχετε παρατηρήσει ότι προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων σας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων