Η σαρκοφαγική δίαιτα είναι ένα πλάνο διατροφής που έχει ακουστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει αποκλειστικά ζωικά προϊόντα, εξαλείφοντας εντελώς οποιαδήποτε φυτική τροφή από την καθημερινότητά μας. Απέκτησε αρκετή προβολή στο ίντερνετ επειδή ένας δημοφιλής Καναδός influnecer ξεκίνησε να την διαφημίζει ως μέθοδο που χρησιμοποιούσε για απώλεια βάρους, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων του όπως ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και γαστρική παλινδρόμηση, όπως και καλύτερη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να στηρίζει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ας δούμε τις συνέπειες στο οργανισμό από μια διατροφή αποκλειστικά με ζωικά προϊόντα.

Αρχικά, ας δηλώσουμε το προφανές

Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι αντλούμε θρεπτικά συστατικά από μια τεράστια ποικιλία τροφών, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Καθεμία μάς παρέχει μια σειρά από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας. Η κατανάλωση μόνο μιας ομάδας τροφίμων είναι πρόβλημα, ανεξάρτητα από το ποια (ακόμα και αν είναι μόνο λαχανικά).

Δυσκοιλιότητα

Αν δεν τρώτε φυτικές τροφές, θα χάσετε φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία σημαντική για την υγεία και τη λειτουργικότητα του παχέος εντέρου.

Καρκίνος στομάχου

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Τα ευρήματα στηρίζονται από πολλές μελέτες και πιστεύεται ότι έχει να κάνει με την αυξημένη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό το κόκκινο κρέας.

Διατροφικές διαταραχές

Καλώς ή κακώς, οποιαδήποτε περιοριστική δίαιτα μπορεί να γίνει μονόδρομος για μια διατροφική διαταραχή – όσο πιο ακραίος ο περιορισμός, τόσο πιο ταχύς ο δρόμος. Η επισήμανση των τροφίμων ως ‘’σωστά ή λάθος’’ μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Περισσότερα κορεσμένα λιπαρά

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν για τους κινδύνους των κορεσμένων λιπαρών από κρέατα, που είναι επίσης ένα από τα κύρια προβλήματα με τη λιγότερο ακραία δίαιτα κέτο. Ενώ συζητούνται οι κίνδυνοι των διατροφικών κορεσμένων λιπαρών, μια ανάλυση που εξέτασε περισσότερες από 100 μελέτες συνέστησε στους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τις πηγές κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Προβλήματα με την υγεία των νεφρών

Μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης κρέατος μπορεί επίσης να ασκήσουν αδικαιολόγητη πίεση στα νεφρά. Ο μεταβολισμός υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι μια διαδικασία που θα κουράσει πολύ τον οργανισμό σας, μιας και τα νεφρά θα έχουν περισσότερες τοξίνες να φιλτράρουν. Επιπλέον, πιθανότατα θα χάσετε θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C και E.

Προβλήματα και στο πορτοφόλι

Ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές, στο τέλος: Πόσο ακριβώς πιστεύετε ότι θα κοστίσει μια διατροφή που κάθε γεύμα, 7 ημέρες την εβδομάδα, αποτελείται από κρέας και ζωικά προϊόντα; Ειδικά αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε άλιπες κοπές κρέατος – που θεωρητικά θα ήταν και οι σωστές αν κάναμε μια απόπειρα σαρκοφαγικής δίαιτας – το κόστος θα εκτινασσόταν στα ύψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου