Τη στιγμή που ιατρικά μηχανήματα μένουν αναξιοποίητα και αραχνιάζουν, πληροφορίες από το Institute of Supply Chain & Hospital Technology δείχνουν ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η τέλεια καταιγίδα στην αγορά νέων μηχανημάτων. Οχι σε όλα, αλλά στα απεικονιστικά, τα οποία πρωταγωνιστούν στη διάγνωση και στην πρόληψη νοσημάτων και εμφανίζουν μέσο όρο ηλικίας την 7ετία και όχι στα ακτινοθεραπευτικά που όπως το λέει και η λέξη εστιάζουν στην θεραπεία και η μέση τους ηλικία στην Ελλάδα φτάνει τα 15 έτη!
Σύμφωνα με στοιχεία, το συνολικό κόστος των Απεικονιστικών μηχανημάτων που αγοράστηκαν από το Δημόσιο (ΕΣΥ + Στρατιωτικά), το 2020 ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ. Το 2021, μέχρι σήμερα έχουν αγοραστεί μηχανήματα αξίας 39,1 εκατ. ευρώ. Η αύξηση ανέρχεται σε 50,4%.
Ειδικότερα στα μηχανήματα υπερήχων, το 2020 αγοράστηκαν 196 μηχανήματα αξίας 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021, μέχρι σήμερα, τα μηχανήματα ανήλθαν σε 226 με συνολική αξία 11,6 εκατ. ευρώ. Ποσοστιαία αύξηση 39%.
Σημειωτέον, υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί για ακόμη 78 μηχανήματα υπερήχων με κόστος 3,1 εκατ. ευρώ.
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει συντονισμός στην αγορά μηχανημάτων βάσει των αναγκών του κάθε νοσοκομείου. Και αναρωτιούνται οι πηγές μας: υπάρχει προϋπολογισμός αγοράς μηχανημάτων και αντιστοίχως προϋπολογισμός για την συντήρησή τους; (Μόνο το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού των ΜΕΘ εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο) Υπάρχει μητρώο που καταγράφονται τα ιατρικά μηχανήματα της χώρας; Οι δωρεές μηχανημάτων που ήταν ουκ ολίγες -ιδίως πέρσι- πού βρίσκονται;
Και πριν απαντηθούν όλα αυτά, θα έπρεπε να απαντηθεί το βασικότερο ερώτημα: υπάρχει το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό να δουλέψει τα μηχανήματα, παλιά και νέα; Και αν υπάρχει, έχει εκπαιδευτεί πάνω στις νέες τεχνολογίες;
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, λένε χαρακτηριστικά παράγοντες, εξηγώντας ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί ένα Κτηματολόγιο Ιατρικού Εξοπλισμού όπου θα καταγράφεται ανά νοσοκομείο ο ακριβής αριθμός των μηχανημάτων, οι βλάβες που έχει εμφανίσει, το κόστος των βλαβών, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές, η εταιρεία που ανέλαβε την επισκευή, το τεχνολογικό επίπεδο του εξοπλισμού, η προτεραιοποίηση αντικατάστασης κ.λπ.
Παράλληλα, για την αποφυγή λαθών και πισωγυρισμάτων, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρότυπα συμβάσεων συντήρησης των μηχανημάτων ανάλογα της κρισιμότητας, της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας του εξοπλισμού, που θα πρέπει να κάνουν τα νοσοκομεία-χρήστες με τις εμπορικές εταιρείες. Συμφωνίες, που στον πυρήνα τους θα έχουν τον ασθενή και τον χειριστή του μηχανήματος και όχι μόνο την τιμή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}