Επιστήμη & Ζωή

Η επίδραση της διατροφής στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κατεργασμένου  και προϊόντων  όπως αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες, σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, αυξάνει την πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό κατά 27%.


Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, 18:14

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Διατροφή που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, αναφέρει έρευνα στο JAMA Network Open.

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κατεργασμένου  και προϊόντων  όπως αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες, σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, αυξάνει την πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό κατά 27%, έδειξαν τα στοιχεία.

Κόκκινο και κατεργασμένο κρέας και άλλες τροφές με πολλά λιπαρά και πρωτεΐνη που περιέχουν διατροφικά θειώδη ενισχύουν την παραγωγή βακτηρίων που τα μεταβολίζουν ή τα μετατρέπουν σε ενέργεια για τον οργανισμό.

Αυτοί οι μεταβολίτες που γίνονται μέρος του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο ορθό.

O Dr. Andrew T. Chan, δήλωσε ότι υπάρχουν έρευνες που έδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου.

Πρόσθεσε ότι αυτό που μάθαμε είναι η αιτία που αυτές οι τροφές μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρκίνο παχέος εντέρου -είναι λόγω της επίδρασης στο μικροβίωμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 210,000 ενηλίκων -3,200 από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου.

Σε περίπου 500 συμμετέχοντες (300 άντρες) εξέτασαν την επίδραση της μικροβιακής διατροφής που αποτελείται από κατανάλωση ροφημάτων με λίγες θερμίδες, τηγανιτές πατάτες, κόκκινο και κατεργασμένο κρέας.

Όσοι ακολούθησαν αυτή τη διατροφή  επίσης έτρωγαν χαμηλότερες ποσότητες φρούτων, κίτρινων λαχανικών. ολικής άλεσης, οσπρίων, φυλλωδών λαχανικών και σταυρανθών.

Το διατροφικό περιεχόμενο των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε με ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τραφών.

Αφού έγινε το γενετικό προφίλ του εντερικού μικροβιώματος, οι ερευνητές εντόπισαν 43 βακτήρια που μεταβολίζουν θείο.

Η παρουσία αυτών των βακτηρίων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, έδειξαν τα στοιχεία.

Tα ευρήματα υποδεικνύου οτι η διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή των εντερικών βακτηρίων ώστε πιθανόν να μειωθεί ο κίνδυνος για αυτούς τους καρκίνους, σημείωσε ο ερευνητής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων