Η χρήση ασπιρίνης συνδέεται με 26% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με τουλάχιστον ένα προδιαθεσιακό παράγοντα για την πάθηση.
Αυτό ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ESC Heart Failure.
Ο Dr. Blerim Mujaj, του University of Freiburg, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναφέρει ότι σε ανθρώπους με τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όσοι λάμβαναν ασπιρίνη ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση στη συνέχεια σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν.
Πρόσθεσε, ότι αν και τα ευρήματα χρειάζονται επιβεβαίωση, δείχνουν ότι η πιθανή σχέση μεταξύ ασπιρίνης και καρδιακής ανεπάρκειας χρειάζεται να αποσαφηνισθεί.
Η επίδραση της ασπιρίνης στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι αντιφατική. Η έρευνα στόχευε να αξιολογήσει τη σχέση με την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με και χωρίς καρδιακή νόσο και να αξιολογήσει αν η χρήση του φαρμάκου συνδέεται με νέα διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας σε όσους διατρέχουν κίνδυνο.
Η ανάλυση έγινε σε 30.827 ανθρώπους με κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας που είχαν εγγραφεί στην έρευνα HOMAGE.
Οι συμμετέχοντες δεν είχαν στην έναρξη της έρευνας καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 67 έτη και το 34% ήταν γυναίκες. Στην έναρξη 7.698 συμμετέχοντες (25%) λάμβαναν ασπιρίνη. Κατά τη διάρκεια 5,3-ετών 1.330 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.
Η λήψη ασπιρίνης συνδεόταν ανεξάρτητα με 26% αυξημένο κίνδυνο νέας διάγνωσης καρδιακής ανεπάρκειας.
Για να ελέγξουν τη σταθερότητα των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές επανέλαβαν την ανάλυση ταιριάζοντας χρήστες και μη χρήστες ασπιρίνης με παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε αυτή την ανάλυση η ασπιρίνη συνδεόταν με 26% αυξημένο κίνδυνο.
Η ανάλυση επανελήφθη αφού εξαιρέθηκαν ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Σε 22.690 συμμετέχοντες το (74%)που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο η χρήση ασπιρίνης συνδεόταν με 27% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο Dr. Mujaj δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που εξετάζει τη σχέση ασπιρίνης και καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με ή χωρίς καρδιακή νόσο και τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου.
Η ασπιρίνη χρησιμοποιούνταν στην έρευνα από 1 στους 4 συμμετέχοντες που λάμβαναν το φάρμακο. Σε αυτό τον πληθυσμό η χρήση της συνδεόταν με εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.
Για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα χρειάζονται μεγάλες διεθνείς τυχαιοποιημένες δοκιμές σε ενήλικες με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}