Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τη φράση "ορμονική ανισορροπία". Τι σημαίνει όμως; Σε ποιες από τις (πολλές, πάρα πολλές) ορμόνες του οργανισμού αναφέρεται; Και ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες μας;
Η ξαφνική έντονη δίψα
Η αυξημένη δίψα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια διαβήτη, που προκαλείται όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διαχειριστεί την ινσουλίνη - είτε δεν παράγει (διαβήτης τύπου 1) είτε παράγει μικρές ποσότητες που δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς (διαβήτης τύπου 2).
Η συχνουρία
Η συχνουρία είναι συχνό σύμπτωμα διαβήτη, επίσης. Ο ρόλος της ινσουλίνης εδώ είναι ότι καθώς το σώμα δεν διαχειρίζεται σωστά τη γλυκόζη στο αίμα, αναγκάζεται να αποβάλλει μεγαλύτερες ποσότητες μέσω των ούρων.
Χαμηλότερη λίμπιντο
Μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία της τεστοστερόνης. Είναι πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες, αλλά μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες.
Απρόσμενες αυξομειώσεις στην αρτηριακή πίεση
Οι ορμόνες του οργανισμού παίζουν ρόλο και στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης, ειδικά η αλδοστερόνη. Ανάλογα με τα επίπεδά της (πολύ χαμηλά, ή πολύ υψηλά), θα παρατηρήσουμε χαμηλή πίεση ή υπέρταση.
Αυξημένη ευαισθησία στις αλλαγές της θερμοκρασίας
Ο υπερ- αλλά και ο υποθυρεοειδισμός έχουν αυτό το σύμπτωμα, καθώς και η εμμηνόπαυση.
Απορρυθμισμένη περίοδος
Αν η περίοδός σας δεν είναι σταθερή, μια πιθανή αιτία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας παράγει περισσότερα ανδρογόνα, επηρεάζοντας τον κύκλο σας.
Πόνοι στις αρθρώσεις
Είναι μεν το πιο κοινό σύμπτωμα που θα δείξει ότι πάσχουμε από αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκύψει και από ορμονικές ανισορροπίες, όπως τον υποθυρεοειδισμό.
Ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση
Μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικά προβλήματα που προκαλούνται από υποθυρεοειδισμό και την εμμηνόπαυση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}