Διατροφή

Καλαμπόκι: Πώς συμβάλλει στην πρόληψη νόσων

Το καλαμπόκι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου και να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας για νόσους όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.


Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Το καλαμπόκι είναι αμυλώδες λαχανικό. Ορισμένες φορές κατηγορείται άδικα, επειδή περιέχει πολλά φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες. Όμως, έχει οφέλη για την υγεία.

Το καλαμπόκι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου και να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας για νόσους όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος περισσότερο χρόνο μεταξύ των γευμάτων.

Επίσης θρέφει υγιεινά βακτήρια στο πεπτικό, που ενδεχομένως συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ενδεχομένως μπορεί να προλάβει την εκκολπωματίτιδα.

Σε μεγάλη έρευνα, άντρες που κατανάλωναν περισσότερο ποπκορν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για αυτήν.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβη και προστατεύει από νόσους όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Το κίτρινο καλαμπόκι είναι καλή πηγή καροτενοειδών, ωφέλιμων για την όραση. Το καλαμπόκι επίσης έχει μικρότερες ποσότητες βιταμινών B, E, και K μαζί με μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο.

Οσον αφορά τις θρεπτικές ουσίες, σημασία έχει το χρώμα. Τα άσπρα ή κίτρινα έχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά έναντι των μπλε ή μωβ καλαμποκιών.

Το καλαμπόκι έχει σάκχαρα και υδατάνθρακες, που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί παρόλα αυτά να αποτελεί υγιεινό μέρος της διατροφής κάποιου, αν δεν το παρακάνει. Αν έχει διαβήτη δεν χρειάζεται απαραίτητα να το αποφεύγει, αλλά να προσέχει το μέγεθος της μερίδας.

Το καλαμπόκι έχει αντιθρεπτικά, που είναι ουσίες που εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Το μούλιασμα συμβάλλει στην απομάκρυνση πολλών από αυτά.

Συχνά μολύνεται από μύκητες που καθυστερούν τις τοξίνες.

Αν κάποιος καταναλώσει αρκετά καλαμπόκια με αυτές τις τοξίνες έχει αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, όπως ήπατος, πνευμόνων και επιβράδυνση του ανοσοποιητικού.

Ορισμένοι με κοιλιοκάκη διαπιστώνουν ότι έχουν πρόβλημα με το καλαμπόκι. Μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει και έξαρση συμπτωμάτων σε ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σε ένα στάχυ από γλυκό καλαμπόκι λαμβάνετε τις παρακάτω ουσίες ανα μερίδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων