Διατροφή

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία

Είτε φάμε τους σπόρους του, είτε απολαύσουμε τον ιδιαίτερο χυμό του, το ρόδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χειμώνα.


Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022, 19:30

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Το ρόδι είναι από τα φρούτα που έχουμε όλοι συνδέσει με τον χειμώνα. Η πολύ ιδιαίτερη, σχεδόν πικρή του γεύση το έχει κάνει να μην είναι και τόσο δημοφιλές, αν και τα τελευταία χρόνια τα οφέλη του έχουν γίνει πιο γνωστά. Και ο χυμός του έχει γίνει αρκετά συνηθισμένος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Γιατί να μην φάμε όμως και το φρούτο; Τι θα μας προσφέρει;

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει το ρόδι για την υγεία μας.

Διατροφικό προφίλ, ανά ένα ρόδι:

Θερμίδες 234

Λιπαρά 3 γρ

Κορεσμένα λιπαρά 0 γρ

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 8 mg

Υδατάνθρακες 53 γρ

Φυτικές ίνες 11 γρ

Ζάχαρη 39 γρ

Πρωτεΐνη 5 γρ

Τα ρόδια μπορούν να έχουν μέχρι και τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, προλαμβάνουν ασθένειες - μεταξύ των οποίων και αρκετοί καρκίνοι - και μειώνουν τη φλεγμονή και τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες.

Κατάλληλο για διαβητικούς

Οι αρχικές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που άρχισαν να πίνουν χυμό ροδιού παρουσίασαν βελτίωση στην ανοχή του οργανισμού στην ινσουλίνη. Τα ρόδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα χωρίς διαβήτη να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα.

Μείωση του κινδύνου διάφορων ασθενειών

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρά σας. Σε ορισμένες μελέτες, τα ρόδια δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες

Το φρέσκο ρόδι είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, να μειώσουν τη χοληστερόλη και να διευκολύνουν με την δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό, για να λάβουμε αυτές τις ίνες, να φάμε τους σπόρους του ροδιού ολόκληρους και όχι να πιούμε τον χυμό. Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, επίσης, βρίσκουμε:

Φολικό οξύ

Βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Β6

Μην ξεχνάτε ότι ορισμένα ροφήματα με γεύση ροδιού έχουν πολλές θερμίδες και λίγη θρεπτική αξία επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αν θέλετε να πάρετε χυμό ροδιού, αγοράστε μόνο προϊόντα που είναι 100% χυμός χωρίς προσθήκες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων