Επιστήμη & Ζωή

Bacillus subtilis: Το μικρόβιο της χρονιάς

Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές και εντοπίζονται από τη διατροφή μέχρι την κατασκευαστική βιομηχανία.


Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, 12:22

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Η Ένωση Γενικής και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας ανακήρυξε το Bacillus subtilis "Μικρόβιο της Χρονιάς 2023". Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, ως προβιοτικό και στη σύνθεση ορισμένων βιταμινών Β.

Κατά βάση το Bacillus subtilis μπορεί να βρεθεί παντού, για παράδειγμα στα ανώτερα γήινα στρώματα, στον αέρα, το νερό και τη σκόνη. Τα είδη Bacillus είναι θετικά κατά Gram ραβδία που ανήκουν στην ομάδα των σπορογόνων.

Αυτό τα καθιστά πολύ ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές επιδράσεις, όπως η θερμότητα και τα οξέα. Κατά συνέπεια, το μικρόβιο Bacillus subtilis είναι επίσης ένα καλό μικρόβιο δοκιμής για τον βιολογικό έλεγχο του εξοπλισμού αποστείρωσης.

Τα σπόρια μπορούν επίσης να προστεθούν στο νερό για το ξέπλυμα των τουαλετών στα πρατήρια των αυτοκινητοδρόμων. Υπό καλές συνθήκες, βλαστάνουν γρήγορα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Με τον τρόπο αυτό, εκτοπίζουν τους βραδύτερα αναπτυσσόμενους μικροοργανισμούς και συμβάλλουν έτσι στην υγιεινή.

Τα είδη και οι τύποι Bacillus είναι επίσης χρήσιμα κατά το πλύσιμο των ρούχων: σχηματίζουν αμυλάσες, πρωτεάσες και λιπάσες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των λεκέδων κατά τον κύκλο πλύσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια.

Στη διατροφή, το Bacillus subtilis μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα για την παραγωγή ενός υγιεινού τροφίμου: το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από σόγια που έχει "ζυμωθεί" με Bacillus subtilis. Και μάλιστα καθαρό, το Bacillus subtilis χρησιμοποιείται ως προβιοτικό που ενισχύει τον εντερικό φραγμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην κτηνοτροφία, το βακτήριο μπορεί να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών, για παράδειγμα αποτρέποντας τις συχνές εντερικές λοιμώξεις στα πουλερικά, όταν προστίθεται στην τροφή ως προβιοτικό.

Ο Bacillus subtilis έχει επίσης μια ιδιαίτερα καλή ικανότητα να σχηματίζει πολύπλοκα και ισχυρά βιοϋμένια. Είναι πιθανό ότι αυτά θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ: Σε ζωικά μοντέλα, τα βιοϋμένια προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα.

Το μικρόβιο χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία, για παράδειγμα στην παραγωγή της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), της βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ) και του γ-πολυγλουταμινικού οξέος. Το τελευταίο χρησιμοποιείται σε πηκτικά, υγραντήρες ή αντιψυκτικά στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

Το Bacillus subtilis βοηθά ακόμη και στην κατασκευαστική βιομηχανία, επειδή μπορεί να σφραγίσει μικρές ρωγμές σε παλαιωμένο σκυρόδεμα με ασβέστη. Λειτουργεί ως εξής: στο τσιμέντο προστίθεται ένα μείγμα βακτηρίων - θρεπτικών συστατικών. Τα βακτήρια επιβιώνουν τόσο στην αλκαλική τιμή του pH του τσιμέντου όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες των 60 βαθμών κατά τη διάρκεια της σκλήρυνσης.

Τα σπόρια επιβιώνουν στο σκυρόδεμα. Όταν εμφανίζονται μικρές ρωγμές και το νερό φτάνει στα βακτήρια, αυτά "ξυπνούν" και παράγουν ανθρακικό ασβέστιο. Ο ασβέστης γεμίζει και πάλι τις ρωγμές.

Αυτό καθιστά τα κτίρια πιο σταθερά και ανθεκτικά, γεγονός που με τη σειρά του εξοικονομεί κόστος και είναι καλό για το κλίμα, επειδή με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες CO2.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων