Νέα έρευνα του King's College London ανακάλυψε ενδείξεις μικρών αιμορραγιών στον εγκεφαλικό ιστό εμβρύων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των περιστατικών COVID-19 στη Βρετανία.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Brain, ανακάλυψε ότι οι αιμορραγίες συνδέονται με μείωση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων. Η αιτία των αιμορραγιών δεν είναι σαφής, όμως πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι η άμεση συνέπεια της λοίμωξης ή η έμμεση συνέπεια της ανοσιακής απόκρισης της μητέρας.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου στα αρχικά στάδια κύησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω μελέτης για την πιθανή επίδραση στη μελλοντική νευρολογική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές μελέτησαν 26 δείγματα ιστών εμβρύων με παρατηρηθείσες αιμορραγίες από 661 δείγματα που συλλέχτηκαν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Απριλίου 2022. Αποδείχτηκε ότι ο ιός της COVID-19 ήταν παρών σε όλα τα αιμορραγικά δείγματα.
Η πλειοψηφία των αιμορραγικών δειγμάτων προήλθε από δωρεά εγκεφαλικών ιστών εμβρύων μεταξύ του τέλους του πρώτου τριμήνου και της αρχής του δεύτερου τριμήνου κύησης.
Μετά από περαιτέρω μελέτη, η ακεραιότητα των αγγείων στα αιμορραγικά δείγματα φάνηκε σημαντικά χαμηλότερη από τα δείγματα χωρίς λοίμωξη, δίνοντας τελικά μια εξήγηση γιατί φαίνονταν αιμορραγίες στα δείγματα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ οι αιμορραγίες συμβαίνουν πότε πότε σε αναπτυσσόμενους εγκεφάλους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν τόσα περιστατικά σε διάστημα 21 μηνών.
Ο Marco Massimo, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν οτι υπάρχει σχέση μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφαλικού ιστού του εμβρύου και ευαλωτότητας σε λοίμωξη από COVID-19.
Η καθηγήτρια Lucilla Poston, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι σοβαρές λοιμώξεις από ιούς μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τον εγκέφαλο ενός εμβρύου αλλά η νέα σημαντική έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι αυτό ενδεχομένως συμβαίνει σε κυήσεις που επηρεάζονται από λοίμωξη COVID. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων έναντι της COVID-19, για την αποφυγή επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί, σημείωσε η ερευνήτρια.
Πηγές:
Brain,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}