Ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του οξικού οξέος στην απενεργοποίηση του ιού SARS-CoV-2 και πώς εμποδίζει την είσοδό του στα κύτταρα του ξενιστή.
Το οξικό οξύ είναι κύριο συστατικό του ξυδιού, που χρησιμοποιείται ευρέως για την απομάκρυνση βακτηρίων από φρέσκα προϊόντα. Η ουσία είναι γνωστό πως έχει αντιικές ιδιότητες.
Η έρευνα εξέτασε τις ιδιότητες κατά του SARS-CoV-2, του λευκού απεσταγμένου ξυδιού που περιέχει 6% οξικό οξύ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση του ιού σε 6% οξικό οξύ για 15 λεπτά προκάλεσε καταστολή του πολλαπλασιασμού του ιού.
Η αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 με 6% οξικό οξύ προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στη μορφολογία του.
Tα ευρήματα του ELISA έδειξαν ότι η αγωγή με 6% οξικό οξύ κατέστειλε σημαντικά την προσκόλληση της πρωτεΐνης της ακίδας RBD του SARS-CoV-2 στο ACE2 του ανθρώπου σε όλες τις χρονικές στιγμές που εξετάστηκαν (5, 10, 30 και 60 λεπτά). Η μεγαλύτερη καταστολή παρατηρήθηκε στα 30 λεπτά.
Με βάση την έρευνα, το οξικό οξύ σε συγκέντρωση 6% μπορεί να απενεργοποιήσει τον SARS-CoV-2 και να μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτείνης της ακίδας RBD και του διαμεμβρανικού υποδοχέα ACE2 στον άνθρωπο.
Το λευκό απεσταγμένο ξύδι που συχνά χρησιμοποιείται στο νοικοκυριό περιέχει 6% οξικό οξύ. Επομένως, τα ευρήματα στηρίζουν τη χρήση ξυδιού ως απολυμαντικού για την απομάκρυνση του SARS-CoV-2 από επιφάνειες που ακουμπούν συχνά άνθρωποι που ακολούθως εμποδίζει την έμμεση μετάδοση του ιού.
Πηγές:
PLOS ONE.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}