Αυτοτελής δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών Υγείας σε παιδιά με καρκίνο, δημιουργείται στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία". Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία 'Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα'" και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σκοπός του είναι ο εξής:
"Η σύσταση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων 'Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα'", ήτοι ενός αυτοτελούς και υπερσύγχρονου Δημόσιου Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφιερωμένου κατά τρόπο εμβληματικό, στην αποκλειστική φροντίδα και περίθαλψη των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες, το οποίο θα παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, θα υποστηρίζει ψυχολογικά τα πάσχοντα παιδιά και τις οικογένειές τους και θα εφαρμόζει νέες μεθόδους και μορφές νοσηλείας και ιατρικής εν γένει περίθαλψης, με σκοπό την ανάπτυξη και προαγωγή της έρευνας στον τομέα της υγείας με έμφαση στις παιδικές νεοπλασματικές ασθένειες".
Αντιδράσεις
Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ γιατρών του νοσοκομείου "Αγία Σοφία", οι οποίοι κάνουν λόγο για "ιδιωτικοποίηση". Η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
- Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα;
- Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του "Αγία Σοφία" και του "Αγλαΐα Κυριακού" πραγματοποιούσαν;
- Μήπως αυτή η αυτοτέλεια περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας;
- Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων;
- Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλεια του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;
Σε σχέση με την ευελιξία, οι γιατροί σημειώνουν πως σημαίνει πρακτικά πως το προσωπικό θα εργάζεται με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή.
Λαμβάνουν, δε, τις εξής πρωτοβουλίες:
Την Τρίτη, πραγματοποιείται συνέλευση εργαζομένων στο κεντρικό αμφιθέατρο.
Την Τετάρτη το πρωί, πραγματοποιούν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου προχωρώντας σε στάση εργασίας (8.00 - 15.00) και συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το υπουργείο Υγείας.
Στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης, πραγματοποιούν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}