Διατροφή

Πράσα: Θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες

Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Είναι θρεπτικά και εκτιμάται ότι προσφέρουν οφέλη στην υγεία.


Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, 18:30

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Τα πράσα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα σε  καμφερόλη. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά και ενδεχομένως μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες  και άλλα οφέλη στην υγεία.

Οριστικές αποδείξεις για αυτά τα οφέλη στην υγεία θα εξαρτηθούν από μελλοντικές έρευνες σε ανθρώπους,

Αλλα οφέλη στην υγεία περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου

Ο καρκίνος του προστάτη, στομάχου, παχέος εντέρου και οισοφάγου είναι πιο σπάνιος σε όσους καταναλώνουν πολύ σκόρδο, κρεμμύδια και πράσα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά των πράσων επιδιορθώνουν το DNA που έχει υποστεί βλάβη. Πολλές έρευνες ανακάλυψαν ενδείξεις για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο. Μια ανάλυση 16 ερευνών ανακάλυψε ότι όλα τα λαχανικά της οικογένειας στην οποία ανήκουν τα πράσα προφέρουν αυτά τα οφέλη στην υγεία.

Δυνατά οστά

Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που μπορεί πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Κ και πιο πυκνών οστών, που οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη έχει εγκριθεί η χρήση της βιταμίνης Κ στην οστεοπόρωση.

Υγιή μάτια

Τα πράσα περιέχουν  λουτείνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια. Αυτές οι ουσίες- γνωστές ως καροτενοειδή- μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Ελεγχος βάρους

Τα πράσα είναι χαμηλά σε θερμίδες, έχουν πολλές φυτικές ίνες και μηδενικά λιπαρά. Ένα φλιτζάνι πράσα περιέχει περίπου 54 θερμίδες.

Επειδή τα πράσα έχουν χαμηλές θερμίδες μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος ελέγχου του βάρους. Το νερό και οι ίνες στα πράσα μπορεί να δώσουν το αίσθημα κορεσμού, επομένως κάποιος είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Τα πράσα επίσης προσθέτουν γεύση σε τροφές και κάνουν ευχάριστα τα υγιεινά πιάτα.

Επίσης, ενδεχομένως μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν τον εγκέφαλο και καταπολεμούν λοιμώξεις.

Εκτός από βιταμίνη Κ, τα πράσα επίσης περιέχουν μαγγάνιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη C και Β6.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων