Ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της φυματίωσης είναι ασφαλές και ανοσογόνο σύμφωνα με τα δεδομένα της φάσης Ι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το το εμβόλιο από τις ΗΠΑ με προσθετική πρωτεΐνη είναι αποξηραμένο με κατάψυξη και μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς ψύξη.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση, κατά την οποία το Mycobacterium tuberculosis προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες,
Η φυματίωση, μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, με περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.
Τα μέσα πρόληψης είναι περιορισμένα: Σε μεγάλα μέρη του κόσμου, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με ένα ζωντανό εμβόλιο που περιέχει το εξασθενημένο μυκοβακτηριακό εμβολιακό στέλεχος Bacillus Calmette-Guérin (BCG).
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή και οι αντιδράσεις του εμβολιασμού και οι τοπικές επιπλοκές δεν είναι αμελητέες. Συνεπώς, ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα ήταν καλοδεχούμενο.
Τα δεδομένα για το υπομονάδων εμβόλιο τους κατά της φυματίωσης δημοσιεύθηκαν τώρα από μια ομάδα με επικεφαλής τον Zachary Sagawa και τον καθηγητή Dr. Christopher B. Fox από το Ινστιτούτο "Access to Advanced Health Institute" (AAHI) στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Communications".
Το θερμοσταθερό υποψήφιο εμβόλιο που ανέπτυξαν περιέχει την πρωτεΐνη σύντηξης ID93, η οποία αποτελείται από διάφορα πρωτεϊνικά μέρη του παθογόνου της φυματίωσης Mycobacterium tuberculosis, και τον ενισχυτή επίδρασης GLA-SE. Το εμβόλιο είναι διαμορφωμένο ώστε να είναι αποξηραμένο με κατάψυξη και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες περίπου 37 βαθμών Κελσίου για τρεις μήνες, αναφέρει η δημοσίευση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το εμβόλιό τους σε μια μελέτη φάσης Ι (NCT03722472) με 48 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν είτε τη θερμοσταθερή είτε τη μη θερμοσταθερή έκδοση του εμβολίου.
Ο καθένας τους έλαβε δύο δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν ενδομυϊκά με διαφορά 56 ημερών.
Και τα δύο σκευάσματα ήταν ασφαλή και ανοσογόνα και προκάλεσαν ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων Τ-βοηθητικών κυττάρων. Στην πραγματικότητα, η θερμοσταθερή εκδοχή του εμβολίου προκάλεσε υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων από τη μη ψυχρής αποξήρανσης εκδοχή.
Περαιτέρω μελέτες και επέκταση της παραγωγικής ικανότητας είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου σε μεγαλύτερες μελέτες, αναφέρει η δημοσίευση.
Ένα πλεονέκτημα είναι η θερμοσταθερότητά του, η οποία θα απλοποιούσε σημαντικά τα logistics, ιδίως σε περιοχές με φτωχές υποδομές. Άλλα πρωτεϊνικά εμβόλια κατά της φυματίωσης με προσθετική ουσία βρίσκονται υπό ανάπτυξη, αλλά αυτά θα πρέπει να ψύχονται, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Πηγές:
Nature Communications
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}