Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιοπάθειας θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή ή διατροφή με χαμηλά λιπαρά, αναφέρει νέα ανάλυση δημοφιλών διαιτών.
Σε 40 κλινικές δοκιμές, διατροφές χαμηλές σε λιπαρά φάνηκε πως βοήθησαν στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονταν άνθρωποι που ήδη είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και όσοι είχαν παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.
Διατροφές με χαμηλά λιπαρά ήταν τουλάχιστον καλύτερες από το να μην υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή.
Όμως τα οφέλη ήταν ακόμα μεγαλύτερα για ανθρώπους σε δοκιμές Μεσογειακής διατροφής η οποία βοήθησε ανθρώπους να ζουν περισσότερο και δεν μείωσε μόνο τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά και εγκεφαλικού.
Ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο BMJ, συνηγορούν υπέρ της γνωστής άποψης ‘’τρώγε περισσότερα ψάρια και φυτικές τροφές και περιόρισε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα’’.
Όμως πέρα από αυτό είναι σημαντικό κάποιος να σκέφτεται τη γενική ποιότητα της διατροφής, δήλωσε εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics.
Tα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση 40 κλινικών δοκιμών που αφορούσαν περισσότερους από 35.000 συμμετέχοντες. Οι δοκιμές εξέτασαν την επίδραση 7 διαφορετικών διατροφικών προγραμμάτων –ορισμένες φορές αφορούσαν άλλες αλλαγές του τρόπου ζωής όπως άσκηση και διακοπή καπνίσματος.
Γενικά, μόνο η Μεσογειακή διατροφή και διατροφές με χαμηλά λιπαρά ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών ή θανάτου.
Σε συμμετέχοντες που ακολουθήσαν τη Μεσογειακή διατροφή, υπήρχαν 17 λιγότεροι θάνατοι σε κάθε 1.000 ανθρώπους σε περίοδο 5 ετών έναντι ανθρώπων που συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.
Παρομοίως είχαν 17 λιγότερες καρδιακές προσβολές και 7 λιγότερα εγκεφαλικά ανά 1.000 ανθρώπους.
Tα οφέλη ήταν μικρότερα στις δοκιμές με χαμηλά λιπαρά στις οποίες οι συμμετέχοντες περιόριζαν την πρόσληψη λιπαρών σε 20% έως 30% των καθημερινών θερμίδων.
Σε 5 χρόνια, άνθρωποι που ακολούθησαν αυτές τις διατροφές είχαν 9 λιγότερους θανάτους και 7 λιγότερα εμφράγματα ανά 1.000 άτομα έναντι συμμετεχόντων που δεν είχαν αλλαγή στη διατροφή.
Επικεφαλής της ανάλυσης ήταν ο Bradley Johnston, του Texas A&M University in College Station.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}